Ontslagen in Griekenland

Drie Griekse ministers zijn gisteren afgetreden in verband met de arrestatie van Koerdenleider ücalan.

Het gaat om Pangalos van buitenlandse zaken, Papadopoulos van binnenlandse zaken en Petsalnikos van openbare orde. Premier Costas Simitis heeft George Papandreou, zoon van ex-premier Andreus Papandreou, op buitenlandse zaken benoemd.

De drie ministers moeten opstappen omdat zij er niet in zijn geslaagd Abdullah ücalan asiel te verschaffen en er door hun stuntelige optreden zelfs voor hebben gezorgd dat hij in handen van de Turken viel. De Koerdenleider werd maandagavond ontvoerd toen hij vanuit het huis van de Griekse ambasadeur in de Keniaanse hoofdstad Nairobi op weg was naar het vliegveld. De woning bleek al dagen door leden van de Keniaanse en, waarschijnlijk, de Turkse geheime dienst in de gaten te zijn gehouden.

Gisteravond gingen in Athene vierduizend betogers de straat op uit protest tegen de Griekse handelwijze in de zaak-ücalan. Het kwam tot schermutselingen met de oproerpolitie.

In Kenia zijn overigens drie hooggeplaatste ambtenaren ontslagen vanwege de kwestie. Een parlementslid zei dat de naam van het land te grabbel is gegooid, nu blijkt dat Griekse diplomaten een internationaal gezochte terrorist ongehinderd en ongemerkt het land kunnen binnenbrengen.

Op veel plaatsten in Europa werd gisteren voor de derde achtereenvolgende dag actie gevoerd. Met name in Duitsland hadden opnieuw aanslagen op Turkse doelen plaats, maar gewelddadige demonstraties bleven uit. De autoriteiten waren daarvoor bang geweest na het doodschieten door Israëliërs van drie Koerden in Berlijn, woensdag. In Wenen bezetten Koerdische demonstranten korte tijd een VN-kantoor. In Londen werd de bezetting van de Griekse ambassade na drie dagen beëindigd.

Het Turkse leger is een nieuw offensief gestart tegen Koerdische strijders en is daarbij ongeveer 15 kilometer Irak binnengedrongen. Vierduizend manschappen, gesteund door de luchtmacht, doen mee aan de actie. Volgens Ankara zijn de PKK-strijders volledig gedemoraliseerd na de arrestatie van hun leider. Volgens de PKK zullen ze gewoon doorvechten, en is Osman ücalan, de broer van Abdullah, de nieuwe leider.

In heel Turkije zijn zo'n duizend Koerdische activisten opgepakt. Velen van hen zijn lid van de Hadep-partij, een legale Koerdische partij. Gisternacht kwam het tot ongeregeldheden in wijken in Istanbul waar veel Koerden wonen. ücalan verblijft in een speciale gevangenis op een eiland in de Zee van Marmara. Hij zal daar door een speciaal gerechtshof voor staatsveiligheid worden berecht. Hij wordt binnen twaalf dagen voorgeleid. Turkije wijst Europese bemoeienis met het proces categorisch van de hand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden