Ontslagen en 'te dure kerken' in katholiek Brabant

April 2011: een kraan staat klaar om een nieuw beeld van een engel op de Bossche Sint-Janskathedraal te plaatsen. Beeld ANP
April 2011: een kraan staat klaar om een nieuw beeld van een engel op de Bossche Sint-Janskathedraal te plaatsen.Beeld ANP

Het rooms-katholieke bisdom Den Bosch ontslaat de komende jaren 13 van de 42 werknemers. De bezuiniging is noodzakelijk, stelt de kerk in een verklaring, omdat de giften teruglopen. Ook twee Brabantse kerken vrezen voor geldnood.

Robin de Wever

Het lijkt er niet op dat de inkomsten van het bisdom de komende jaren genoeg zullen stijgen. Over een paar jaar moet het aantal arbeidsplaatsen terug zijn gebracht tot minder dan de helft. Parochies gaan zelf meer taken uitvoeren, het bisdomblad houdt op te bestaan. De maatregelen moeten helpen om de parochies in de toekomst niet nog zwaarder te belasten.

Eerder deze maand kondigde het bisdom Groningen-Leeuwarden aan flink te gaan snijden. In 2015 moet daar het aantal fte zijn teruggebracht van 17 naar 11.

Vrees voor zwaar weer
Ook de Bossche Sint-Janskathedraal en de Grote Kerk in Breda vrezen voor zwaar weer, meldt het ANP. De besturen van die kerken verwachten dat ze de onderhoudskosten niet langer kunnen opbrengen als demissionair staatssecretaris Zijlstra (Cultuur) de subsidiekraan deels dichtdraait.

Het ministerie staat nu nog garant voor 65 procent van de kosten, maar zou dat willen terugschroeven naar 50 procent. 'Met name voor grote monumenten is de verlaging desastreus', schrijven de besturen aan de Tweede Kamer. 'We vrezen dat deze verdeling zal leiden tot stagnatie en dus verval van monumenten die reeds met overheidsgeld zijn gerestaureerd.'

Losse schroeven
Bij het lagere subsidietarief gaat de kerk iets meer dan een derde van de kosten dragen - nu is dat een vijfde. Overigens staat de wijziging sinds de val van het kabinet op losse schroeven.

De Groningse Martinikerk liet eind december weten dat ze de onderhoudswerkzaamheden niet langer kon betalen. De beheerder deed toen een beroep op de gemeente en de burgers van de stad. Het tekort komt deels voort uit pech bij de subsidie-loting: daarbij viste de Martinikerk de afgelopen jaren tweemaal achter het net.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden