Ontslagbrief uit 1989 van Johannes Paulus II duikt op

utrecht - – Mocht hij ooit ernstig ziek worden, schreef de vorige paus Johannes Paulus II in 1989 in een ontslagbrief, dan mochten de kardinalen hem laten vervangen. Van deze mogelijkheid hebben zij nooit gebruikgemaakt. Johannes Paulus schreef de ontslagbrief elf jaar nadat hij tot paus was gekozen en meer dan tien jaar voordat hij door de ziekte van Parkinson steeds moeizamer ging functioneren.

Van onze redactie religie & filosofie

De brief is deze week in openbaarheid gekomen. Hij staat in het boek ’Waarom hij heilig is, de ware Johannes Paulus II’, geschreven door een Poolse prelaat en een journalist. Het boek is gebaseerd op de 114 getuigenissen die verzameld werden in het kader van het zaligverklaringsproces van paus Johannes Paulus II.

Slawomir Oder, die als postulator het zaligverklaringsproces van de Poolse paus aanhangig maakt, heeft het bestaan van de brief bevestigt.

De brief is in het Italiaans geschreven en gedateerd op 15 november 1989. Johannes Paulus II schrijft daarin dat hij zijn functie opgeeft, mocht er sprake zijn van een ongeneeslijke ziekte die van lange duur is en die hem zou verhinderen zijn taak volwaardig uit te oefenen, of in geval van een andere zware en langdurige belemmering.

Nooit maakten de kardinalen gebruik van deze brief. Paus Johannes Paulus II stierf in april 2005. Zijn ziekte was hem aan te zien. Het is uitzonderlijk dat een paus bij leven wordt opgevolgd. De laatste keer was in 1294, met Celestinus V.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden