Update

Ontslag Tariq Ramadan door Erasmus Universiteit was 'onterecht en onzorgvuldig'

Tariq Ramadan Beeld ANP
Tariq RamadanBeeld ANP

De Erasmus Universiteit (EUR) in Rotterdam heeft drie jaar geleden te snel het gasthoogleraarschap van de in opspraak geraakte Tariq Ramadan ingetrokken. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam in een civiele zaak die Ramadan had aangespannen.

Redactie

De rechtbank spreekt van onzorgvuldigheid van de kant van de universiteit, die de voormalige gasthoogleraar ruim 20.000 euro moet betalen.

Ramadan raakte in 2009 in opspraak. Hij werkte destijds ook als integratieadviseur voor de gemeente Rotterdam. Zowel de gemeente als de universiteit besloot te stoppen met de samenwerking met Ramadan, nadat duidelijk was geworden dat hij een wekelijks tv-programma maakte voor de door de Iraanse regering gefinancierde zender Press TV. In dat islamitisch land was het op dat moment onrustig, omdat demonstraties van studenten door het regime met harde hand werden neergeslagen. Op de EUR zitten ook veel Iraanse studenten.

Mauririus
De hoogleraar was maar enkele dagen in de maand werkzaam op de universiteit. Toen de commotie over zijn tv-functie ontstond, zat hij op Mauritius. Een decaan nam telefonisch contact op met Ramadan om de situatie te bespreken. Hij drong aan op een snel besluit van Ramadan over zijn functie bij Press TV, maar Ramadan gaf te kennen dat hij daar 'over drie weken' op terug zou komen. De decaan heeft nooit laten weten wat de consequenties zouden zijn als hij niet binnen afzienbare tijd een keuze zou maken tussen Press TV en de universiteit.

Enkele dagen later brachten Rotterdam en de universiteit een persbericht uit waarin ze lieten weten de samenwerking met Ramadan op te zeggen. Dat terwijl Ramadan in een opiniestuk in een krant zei dat hij 3 weken wilde nemen om na te denken en hij het 'ontslag' niet had verwacht.

Met het plotse 'ontslag' heeft de universiteit de belangen van Tariq Ramadan geschaad. 'Uiteraard stond het de EUR vrij om destijds maatregelen te treffen om de door haar gevreesde reputatieschade te voorkomen', staat in het vonnis. Maar dat was ook op andere manieren mogelijk geweest.

Zeer tevreden
'Professor Ramadan is zeer tevreden met de uitspraak', zei zijn advocaat Christiaan Oberman vrijdag. 'De rechtbank is duidelijk van oordeel dat de universiteit hem onzorgvuldig heeft behandeld. Hem is nu recht gedaan', stelde Oberman. De EUR bestudeert de uitspraak en beraadt zich nog op een hoger beroep.

Ramadan spande overigens ook een procedure aan tegen de gemeente omdat hij zijn ontslag onterecht vond. In die procedure ving hij bot, maar er loopt nog een hoger beroep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden