Ontslag Sturkenboom krijgt predikaat ’eervol’

Marcel Sturkenboom en NOC-NSF scheiden wegens een ’fundamenteel verschil van mening over het te voeren beleid’. Welk verschil, dat blijft achter gesloten deuren.

Van gooien met modder, waarvoor Erica Terpstra vorige week tijdens de algemene vergadering van NOC-NSF vreesde, is geen sprake. Met een beschaafde (financiële) handdruk blijft de rommel binnenskamers.

Voorzitter Terpstra was bang dat die rommel vandaag boven tafel zou komen voor de door Marcel Sturkenboom ingeschakelde kantonrechter in Arnhem. Gisteren werd net op tijd overeenstemming bereikt over het ’eervol ontslag’ dat Sturkenboom per 1 januari krijgt als directeur sport van NOC-NSF.

De overeenkomst behelst een financiële vergoeding en de toezegging dat Sturkenboom betrokken blijft de Nederlandse sport. Dat laatste zal zeker gebeuren in het kader van het Olympisch Plan 2028.

Van dat ambitieuze plan is Sturkenboom één van de initiatiefnemers en de grote animator. NOC-NSF hoopt ermee onder meer de voorwaarden voor het bedrijven van topsport in Nederland op olympisch niveau te brengen.

De overeenkomst behelst ook verzegelde lippen van de betrokkenen. Over de ware achtergrond van de breuk laat niemand zich uit. „Dat is bij dit soort oplossingen gebruikelijk”, aldus Sturkenboom. „Dit is goed voor de Nederlandse sport, NOC-NSF en mijzelf.”

Als voorzitter van de nationale sportkoepel wil Terpstra „eigenlijk maar één commentaar geven: ik ben blij dat we er zo zijn uitgekomen. Nu kunnen we positief verder denken aan de toekomst. We moeten daarbij kijken naar wat ons bindt in plaats van wat ons scheidt.”

Vooruitkijken gaat meestal niet zonder omzien. Bij zaken die het daglicht niet kunnen velen of pijnlijk zijn voor betrokkenen, wordt dat meestal wel geprobeerd. In dit geval zal dat nog tot veel vragen en speculaties leiden. Dat lijkt in een tijd van economische neergang niet gunstig nu contracten met sponsors voor de komende olympische periode moeten worden verlengd of gezocht.

Sturkenboom werd per 1 oktober onverwacht op non-actief gesteld, kort nadat Charles van Commenée zijn vertrek als technisch directeur had aangekondigd. Daarmee is NOC-NSF op het gebied van topsport in het luchtledige komen te hangen. Ook heeft NOC-NSF nog geen ’hoofd’ breedtesport, nadat in maart al bekend was dat Theo Joosten per 1 juni zou vertrekken.

Dat aan de breuk met Sturkenboom interne strubbelingen ten grondslag liggen, is duidelijk. Bij NOC-NSF werkte de constructie met twee kapiteins op één schip niet. Sturkenboom was directeur sport, formeel stond hij net onder algemeen directeur Theo Fledderus.

Al lange tijd zorgden zij op de kantoren van Papendal door ‘mismanagement’ voor een onwerkbare situatie. Interim-directeur Ton van der Wiel sprak in De Volkskrant van een organisatie die ‘intern de weg kwijt was’. Na een rapport van onderzoeksbureau De Galan, dan concludeerde dat de directie slecht functioneerde, moest Sturkenboom het veld ruimen.

Niet duidelijk is waarom Sturkenboom na vijftien jaar dienstverband het slachtoffer van de machtsstrijd werd en niet Fledderus. Of beiden. Voor de buitenwereld is het afgemaakt op een ’fundamenteel verschil van mening over het te voeren beleid’. Welke wijze van beleid, is kennelijk een te gevoelig thema.

Sturkenboom was vanaf 1994 verantwoordelijk voor de begeleiding van topsporters en maakte tot en met 2004 deel uit van het team de mission bij Olympische Spelen. In Peking was hij dat betreft al op een zijspoor gemanoeuvreerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden