Ontslag op staande voet en ook nog voor de rechter

Militairen zijn de enige beroepsgroep met een eigen rechtbank. Rechters, officieren van justitie en advocaten zijn dezelfden, maar een uitspraak van de militaire rechter soms zwaarder. Een veroordeling kan gevolgen hebben voor opleiding en loopbaan, want Defensie verlangt onbesproken gedrag van wie hoger op wil. Ook zijn de regels soms strenger. Zo tolereert Defensie geen drugsgebruik, laat staan drugshandel. Een militair die wordt betrapt op bezit van drugs is direct zijn baan kwijt. Na dat ontslag staat hij ook nog voor de militaire rechter.

De twee ex-militairen die deze middag verschijnen hebben allebei een poos op hun zaak moeten wachten. Beiden werden ze bij een routinecontrole op de kazerne betrapt en beiden bekenden direct. Voor de een was dat een opluchting. Hij was met een lichte posttraumatische stressstoornis (PTSS) teruggekeerd van een missie en wist niet meer wat hij met zijn leven aan moest. Na het ontslag heeft zijn leven een positieve wending genomen: hij woont samen, heeft een vaste baan en bouwt zijn schulden af. De ander betreurt het dat hij zijn baan in 'een leuk vak' zelf heeft verprutst. Hij leeft van uitzendbaantjes en aanvullende bijstand.

Beiden krijgen flink op hun kop van de officier van justitie. Naast gebruiker was de een ook handelaar, met andere militairen als klanten. De marechaussee trof bij hem thuis pillen, een weegschaal, contant geld en een Blackberry aan, waarmee hij dealde. Omdat hij ook een ploertendoder in huis had, wordt hem ook verboden wapenbezit ten laste gelegd.

De officier verwijt hem een rolmodel in negatieve zin te zijn geweest. "Met drugs ben je chantabel, kwetsbaar en een gevaar voor je buddy's. Zero tolerance wordt er bij defensie vanaf het begin in geramd, u was een gewaarschuwd man." Omdat de man zich niet wilde laten onderzoeken, hecht ze weinig geloof aan zijn verhaal over PTSS.

Zelf zegt de voormalig militair dat hij al eerder psychologische hulp heeft gezocht, zowel binnen als buiten de kazerne. "Maar of ik er vanaf ben? Ik zal altijd met de wondjes blijven lopen." Hij omschrijft zichzelf tijdens zijn diensttijd als 'een roekeloos persoon'. "Ik was instabiel, had geen doel in mijn leven. Dit valt niet goed te praten, maar ik had geen idee wat ik aan het doen was."

De ander raakte door experimenten met vrienden verslaafd. Soms gaf hij wat van zijn voorraad amfetamine en wiet aan minderjarige vriendinnen, van wie er één pas veertien jaar was. Ook kocht hij, met hun geld, drugs voor hen. "Zeer kwalijk", vindt de officier, al ziet ze hem niet als harde straatdealer. Hij dacht er niet bij na, zegt hij. "Ze wilden het proberen en ik gaf het hun. Achteraf besef ik dat dit de grootste fout is van mijn leven."

Ook hem is verboden wapenbezit ten laste gelegd, omdat hij thuis munitie bewaarde die hij uit de kazerne had ontvreemd.

De rechter oordeelt streng, maar komt toch op een milde straf uit omdat ze het ontslag op staande voet meeweegt. De handelaar krijgt een werkstraf van 350 uur en een maand gevangenis voorwaardelijk. De ander komt er met zestig uur werkstraf vanaf.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden