Ontslag in Korea lokt rebellie uit

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De Zuid-Koreaanse vakcentrale KCTU is door haar militante achterban teruggefloten. Vrijdag legde de leiding van de Korean Confederation of Trade Unions zich neer bij een aanzienlijke versoepeling van het ontslagrecht bij bedrijven die in problemen verkeren. Maar aangesloten bonden dreigen met stakingen als de overeenkomst niet wordt opengebroken.

In ruil voor het wetsontwerp dat een einde maakt aan levenslange baangaranties in Zuid-Korea, had de KCTU-top bij de regering en de werkgevers de nodige concessies bedongen. Zo moet collectief ontslag zestig dagen van tevoren worden aangemeld, en komt er voor de opvang van werklozen een fonds van omgerekend 6 miljard gulden. Ook kregen de vakbonden toestemming om zich voortaan ook in te laten met politieke activiteiten, en zijn vakbondsacties door onderwijzend personeel niet langer verboden.

De meeste bonden van de KCTU vinden dat de concessies niet ver genoeg gaan. Ze verlangen een verdubbeling van het werkloosheidsfonds tot 12 miljard gulden. Bovendien menen ze dat het recht op werk beter moet zijn geregeld voordat er ontslagen gaan vallen. De stakingen waarmee de KCTU, die 550 000 leden telt, heeft gedreigd, kunnen vrijdag al beginnen. De vakbonden in Zuid-Korea organiseerden in het verleden herhaaldelijk langdurige stakingen. Na Japan zijn de lonen in Zuid-Korea de hoogste in Azië. Gezien de huidige economische crisis in het land is het volgens een adviseur van de aanstaande president Kim Dae-jong echter onwaarschijnlijk dat de bonden nu voldoende publieke steun zullen vergaren om protestacties tot een succesvol einde te kunnen brengen.

Roepia sterk omhoog

In Indonesië heeft de roepia zich gisteren onverwacht krachtig hersteld. De waarde van de nationale munt steeg met liefst 32 procent tot 7450 tegen de dollar. Daarmee is de roepia terug op het niveau van begin januari, na tussentijds naar een dieptepunt van 17 000 per dollar te zijn geschoten. Halverwege vorig jaar lag de waarde rond 2600 per dollar.

Het forse herstel gisteren was een reactie op berichten dat Jakarta aan plannen werkt om de roepia - naar het voorbeeld van Hongkong - opnieuw vast te koppelen aan de Amerikaanse dollar. Daarbij wordt gespeculeerd op een koers van 5000 per dollar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden