'Ontruiming Maagdenhuis totaal onnodig'

Het maagdenhuis, zaterdagmiddag. De hal van het gebouw wordt schoongemaakt. Beeld anp
Het maagdenhuis, zaterdagmiddag. De hal van het gebouw wordt schoongemaakt.Beeld anp

Het Maagdenhuis kan dan wel ontruimd zijn, dat betekent nog niet dat de problemen aan de universiteit nu ook verholpen zijn. "En zolang die er zijn, is er draagvlak voor acties", zegt Marten Jan Bok, universitair hoofddocent kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Bok en zijn inmiddels gepensioneerde collega Rudi Künzel zijn zaterdagmorgen uit solidariteit met de bezetters naar het Maagdenhuis gekomen. Op last van het college van bestuur is het Maagdenhuis na zes weken bezetting ontruimd en dat ergert hen zeer: "Totaal onnodig."

Dat de rechter vrijdag (andermaal) oordeelde dat de bezetters het pand moesten verlaten, doet daar voor hen niks aan af. "Het bestuur had niet naar de rechter hoeven gaan", vindt Bok. "De studenten hadden toegezegd dat ze er maandag uit zouden zijn en het gebouw opgeruimd zouden achterlaten. Dit is echt machtsvertoon."

Op verschillende matrassen verbleven de studenten nachtenlang in het Maagdenhuis. Beeld anp
Op verschillende matrassen verbleven de studenten nachtenlang in het Maagdenhuis.Beeld anp
De kantine van het Maagdenhuis, met her en der vieze vaat. Beeld anp
De kantine van het Maagdenhuis, met her en der vieze vaat.Beeld anp

De politie heeft bij de ontruiming negen mensen aangehouden. Ze hadden agenten beledigd, zegt de politiewoordvoerster, dan wel verf naar een politiepaard gegooid of zich verzet tegen aanhouding.

Klappen uitgedeeld
Volgens studenten en docenten die uit angst voor 'criminalisering' hun naam niet willen zeggen, is dat hardhandig gebeurd. Er zijn, zeggen ze, klappen uitgedeeld, er is geslagen met wapenstokken. Volgens de studenten is dat 'volkomen onnodig'. De politie spreekt over 'gepast geweld' als mensen niet meewerkten.

De bezetters vinden het belachelijk dat zij hun festival over 'de nieuwe universiteit' niet op de stoep van het Maagdenhuis mochten houden. Dat wordt wel toegestaan even verderop op het Spui, waar sympathisanten een 'sit-in' houden, en daarbij leuzen scanderen als 'wij zijn kritische burgers' en, naar het college van bestuur": 'aftreden!"

Van docenten Bok en Künzel hoeft het college niet te vertrekken. Maar wel willen ze dat voorzitter Louise Gunning en haar medebestuurders inzien dat de universiteit geen bedrijf is, dat er veel te veel met tijdelijke contracten wordt gewerkt, dat alle aandacht uitgaat naar gebouwen in plaats van naar onderwijs - een greep uit het eisenpakket van de bezetters, dat volgens het tweetal op de universiteit veel breder wordt gesteund dan door bestuur en media wordt gesuggereerd.

null Beeld anp
Beeld anp
Beetje bij beetje wordt de rommel weggehaald. Beeld ANP
Beetje bij beetje wordt de rommel weggehaald.Beeld ANP

Framing
Bok en Künzel zijn de afgelopen weken regelmatig in het Maagdenhuis geweest, uit solidariteit, en Künzel hield er een lezing. De bezetters gedroegen zich volgens hen keurig, ze noemen het onzin en een kwestie van framing dat de actievoerders het gebouw voor een half miljoen beschadigd zouden hebben. "Het college heeft gezegd dat het een puinhoop is, maar dat is echt niet zo. En er is geen gevaar voor wie dan ook", zegt Bok, verwijzend naar de door de rechter gedeelde vrees van het universiteitsbestuur dat het te gevaarlijk is om een festival te houden waar misschien honderden mensen op af zouden komen.

De woordvoerder van de UvA laat weten dat het half miljoen de totale kosten zijn voor beveiliging, schoonmaak, herstel, verhuizing medewerkers, inrichten werkplekken, van zowel het Maagdenhuis als het Bungehuis, dat ook bezet is geweest.

Ophoepelen
Künzel kan zich nog wel iets voorstellen bij de vaststelling van de rechter dat de bezetters geen homogene groep waren en dat er daarom moeilijk afspraken konden worden gemaakt. "Ik ben ook wel bezorgd geweest dat jonge radicalen hier weken wilden blijven zitten, maar ik was allang blij dat ze na het festival van vandaag wilden ophoepelen."

Vernielingen
De bezetters van het Maagdenhuis hebben daar flink wat vernielingen aangericht. Verschillende deuren vertonen schade, onder meer die van de kamers van het College van Bestuur. Ook zijn er ruiten en dakpannen gesneuveld, zijn er posters geplakt, zijn marmeren vloeren beschadigd en is graffiti op muren gespoten.

Omdat het een monumentaal pand is zal het veel duurder zijn om de schade te herstellen dan wanneer het een 'gewoon' pand zou zijn, aldus een woordvoerster van de Universiteit van Amsterdam. Het restaureren van monumenten is volgens haar aan strenge regels gebonden.

Behalve de schade was er ook nog veel troep achtergebleven.
Eerder noemde de Universiteit van Amsterdam een schadepost van 500.000 euro. Dat bedrag zou onder meer bestaan uit kosten voor de beveiliging, schoonmaak, herstelwerkzaamheden en het verplaatsen van medewerkers naar een andere werkplek. "De raming door de schade-experts moet nog binnenkomen, maar het lijkt me dat dat bedrag aardig zal kloppen", aldus de woordvoerster. (anp)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden