Recensie

Ontroerende en bezielde topherrie van Zweedse jazzband Angles 9

Beeld RV

JAZZ
Angles 9
Disappeared Behind The Sun
(Clean Feed)
*****

Geen muzieksoort weet het gevoel van vrijheid zo te verklanken als jazz. Tenminste als het lukt. Vrijwel de hele geschiedenis van het genre laat een worsteling zien tussen vorm en vrijheid. 

Steeds weer hebben jazzmusici zich aan beperkende formele regels proberen te onttrekken. Steeds weer hebben jazzmusici ontdekt dat volledige vrijheid vormeloos is en daarmee dermate chaotisch dat de vrijheid zelf als beperkend wordt ervaren. De paradox blijkt dat muziek waarin alles kan vaak veel minder rijk overkomt dan muziek die zich wel aan spelregels houdt. 

De negen Zweden van Angles 9 proberen met een minimum aan afspraken een maximale zeggingskracht te bereiken. Dat lukt ze nu al twee cd's op rij. 'Disappeared behind the sun' is een furieuze plaat met een geweldig gloedvolle grote blazerssectie die geen blad voor de mond neemt. Het is een plaat die een stem geeft aan de wanhoop en wanorde, de woede ook, van deze tijd. 

Die tegenstem is geestdriftig, weemoedig ook, maar niet verongelijkt of onmachtig. Deze bezielde muur van geluid is een ode aan eenheid in verscheidenheid. Onvoorstelbaar ontroerende topherrie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden