Ontpolderen lijkt enige keus

"We staan aan het begin van een hele reeks maatregelen om de natuur in de Westerschelde te herstellen", beweert staatssecretaris Henk Bleker (natuur) zelfverzekerd. Maar niet alleen veel deskundigen en natuurorganisaties zeggen dat Blekers plannen niet voldoende zijn, ook eurocommissaris Janez Poto¿nik (milieu) is vooralsnog ontevreden.

Vandaag reist Bleker naar Brussel af om Poto¿nik toch te overtuigen van zijn voorstellen. Dat is een lastige klus aangezien zelfs de staatssecretaris nog niet precies weet hoe de laatste hectares natuur worden gerealiseerd. De eurocommissaris vindt het plan daarom 'onzeker', Bleker noemt het 'geen open einde maar een sluitstuk'.

Deze lastige discussie over het natuurherstel had kunnen worden voorkomen door de Scheldeverdragen zoals ze in 2005 zijn afgesproken na te komen; door de 300 hectare grote Hedwigepolder onder water te laten lopen. Daar verzette de Tweede Kamer zich echter tegen, onder aanvoering van het Zeeuwse CDA-Kamerlid Ad Koppejan, die in 2007 liet weten geen landbouwgrond te willen offeren.

Het natuurherstel moet maar elders plaatsvinden. Daarbij vindt Koppejan landbouwgrond ook natuur. Dat deze 'natuur' niet geschikt is voor onder meer watervogels, heeft de CDA'er nooit tot zijn probleem gemaakt. Blijkbaar had niemand destijds in de gaten wat voor gevolgen het kan hebben als een Zeeuws Kamerlid zich sterk gaat maken om polders droog te houden.

De CDA'er vraagt om onderzoek naar alternatieven. De uitkomst ervan staat Koppejan echter niet aan. Het onder water laten lopen van de Hedwigepolder blijkt de enige mogelijkheid om de bijzondere deltanatuur van de Westerschelde te behouden. Toch besluit in 2009 de toenmalige minister van natuur, Gerda Verburg, het niet te doen. Ze slaat de aanbeveling van de commissie-Nijpels in de wind.

Doordat de Raad van State meldt dat dan ook het uitbaggeren van de Westerschelde niet door mag gaan, ontstaat er een conflict met onze zuiderburen. De Belgische minister Yves Leterme bezoekt Nederland en niet veel later beslist het kabinet 'definitief' dat de polder onder water zal worden gezet.

Het nieuwe kabinet, van VVD en CDA, komt daar verrassend genoeg in 2010 op terug. Er komen nieuwe onderzoeken, en besloten wordt om niet de Hedwigepolder maar de Schorer- en Welzingepolder bij Vlissingen onder water te laten lopen. Dat is waarschijnlijk niet genoeg. De Europese Commissie toetst inmiddels of het alternatief voldoet aan de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn.

De eerste geluiden uit Brussel zijn niet positief. Poto¿nik heeft ook al gezegd een officiële procedure tegen Nederland niet uit te sluiten. Daarmee kan de Europese Commissie afdwingen dat Den Haag met een plan voor natuurherstel komt dat wel acceptabel is voor Brussel. Alle alternatieven zijn echter al onderzocht, en hoewel de commissie Nederland niet kan dwingen om de Hedwigepolder te ontpolderen, lijkt dat de enige mogelijkheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden