Ontploffingen

Mijn zoontje (9) zei zaterdag dat hij bang is dat de wereld zal ontploffen, terwijl hij nog leeft. Van hem mag de wereld dus wel ontploffen, maar dan na zijn dood. Ik hoop dat hij kinderen krijgt, want dan zal hij de wereld voor zijn kinderen nog wat langer willen behouden. Alleen als wij dat met z'n allen willen, is er een kans om verdere ontploffingen te voorkomen.

Eén van de belangrijkste dingen die je je kind wilt bieden, is veiligheid. Langzaamaan sluipt echter de onveiligheid aan alle kanten zijn leventje binnen. Na 11 september vroeg mijn zoontje of hij in zijn leven een oorlog mee zal maken. Ik kon alleen maar zeggen: 'Ik hoop het niet.' Maar de mogelijkheid was voor hem dus opeens reëel. En nu blijkt de wereld zelfs gewoon te kunnen ontploffen als je 's ochtends op weg bent naar school.

Mijn zoontje wil graag iets aan de dingen doen. Dat heeft hij van zijn moeder. Machteloos toezien krijgt hij niet met de paplepel ingegoten. Hij wil dus uitvinder worden. Om te voorkomen dat de wereld alleen al zal ontploffen aan milieuvervuiling wil hij dat auto's, vliegtuigen en fabrieken zo snel mogelijk op schone brandstof overschakelen. Ik vertelde hem van experimenten met auto's die rijden op waterstof. 'Waarom beginnen ze daar dan niet meteen mee?' vroeg hij. En dan sta je als moeder weer met je mond vol tanden.

Mijn zoontje's bewustzijn ontwaakt in een bedreigende wereld. Zonder het zich te beseffen maakt hij onderdeel uit van de wereldpolitiek. Hij is bevriend geraakt, zoals veel kinderen in Nederland, met een asielzoekerskind. Deze Iraanse jongen en zijn moeder vallen echter buiten Verdonks regeling. Zijn vriendje moet hoogstwaarschijnlijk terug naar Iran. Mijn oogappeltje heeft dus een brief gestuurd aan premier Balkenende, maar hij wacht al een paar maanden op antwoord. Het leven stelt soms zwaar teleur.

Tot overmaat van ramp is er in de afgelopen week twee keer ingebroken in het rijtje huizen waar wij wonen. Zelfs overdag, terwijl een moeder en zoon even op zolder bezig waren. De achterdeur moet nu de hele dag op slot. Het liefst neemt mijn zoontje de computer mee naar bed, zodat de eventuele inbreker die in ieder geval niet mee zal nemen. In het pad achter het huis vonden we een spuit. Wat een onvoorstelbaar onveilige wereld! Mijn onverschrokken knul is dus bezig met een brief aan de burgemeester.

Maar dan krijg je thuis ook nog eens ruzie met je moeder. Over snoep, omdat jij vindt dat je recht hebt op snoep en als je overtuigd bent van je recht, dan zeur je toch gewoon door? Ik ontplofte.

En dan kan je 's nachts als negenjarige opeens niet slapen, omdat je er blijkbaar alleen voor staat in een wereld die aan alle kanten op allerlei manieren kan ontploffen.

Op mijn bureau ligt een boek: Geweldloze Communicatie. Ik heb het nog steeds niet uit, want allerlei dringender zaken gaan almaar voor. Hoezo dringender? Vrij geciteerd: 'Iedere uiting van geweld weerspiegelt een behoefte. Luisteren naar die behoefte, haalt de angel uit het geweld.' Ik had moeten luisteren naar mijn zoontje's idee recht te hebben op snoep. Maar het was voor mij onbenullig gezeur. Als ik de tijd had genomen, had ik zijn argumenten misschien kunnen weerleggen, of ik had een compromisje gesloten voor de lieve vrede. Rita Verdonk moet ook luisteren naar de mensen die bevriend zijn geraakt met de asielzoekende medemens. Die emoties dienen een rol te spelen in het debat. Burgemeesters moeten luisteren naar onze gevoelens van onveiligheid. En het Westen moet luisteren naar de wensen van het Oosten, ook al komen die ons onzinnig of achterlijk voor. Heeft Bush ooit geprobeerd een dialoog te voeren met Saddam Hoessein, ook al was het een misdadiger? Nee. Daarom was ik het niet eens met zijn oorlog en daarom dreigt nu de wereld te ontploffen. Veiligheid begint altijd dicht bij huis; bij de menselijke maat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden