Ontmanteling van olieplatforms trekt consortia van offshore-bedrijven

Van een onzer verslaggevers DEN HAAG - Vijf bedrijven in de regio Amsterdam-IJmuiden hebben een advies- en projectbureau opgericht dat zich bezig houdt met de ontmanteling van boorplatforms. De verwachting is dat de komende jaren op het Nederlandse deel van het continentale plat jaarlijks drie tot vijf platforms buiten gebruik worden gesteld en beschikbaar komen voor ontmanteling of sloop.

Het nieuwe bedrijf, ROS Holland, hoopt nog dit jaar een locatie (bij voorkeur in de regio of elders in Noord-Holland) te vinden waar platforms kunnen worden gesloopt. Met de ontmanteling van zo'n platform is, afhankelijk van onder meer de omvang en de ligging, tien tot vijftien miljoen gulden gemoeid. Op het Nederlandse deel van het continentale plat staan 122 platforms.

De besprekingen om een dergelijk bureau op te zetten, zijn al begonnen voordat vorig jaar de kwestie rond de Brent Spar, de oliebergplaats die Shell in zee wilde afzinken, stof deed opwaaien. De vijf bedrijven die in ROS Holland samenwerken, zijn Ballast Nedam, Vos Groep, Hoogovens, Wijsmuller en DHV.

ROS Holland heeft gisteren aan het ministerie van economische zaken een rapport overhandigd over alle aspecten waarmee rekening moet worden gehouden als een platform wordt ontmanteld. Het rapport gaat onder meer in op de veiligheidseisen, de technische aspecten, de milieu-aspecten en de regels waaraan een dergelijke operatie is gebonden.

ROS Holland kan bedrijven adviseren over ontmanteling, maar kan dit ook zelf uitvoeren. Ook in de Rotterdamse regio wordt gewerkt aan de opzet van een consortium dat boorplatforms gaat ontmantelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden