Ontkerkelijking zet door, Drenthe voorop

null Beeld anp
Beeld anp

Drenthe was het afgelopen decennium koploper in ontkerkelijking. Tussen 2003 en 2013 nam het aantal kerkelijken daar met een vijfde af, van 51 naar 40 procent. De provincie wordt op afstand gevolgd door Noord-Brabant en Limburg.

Robin de Wever

Daar nam het aantal kerkelijken af met respectievelijk 8 en 7 procent, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Noord-Brabant en Limburg zijn overigens niet minst kerkelijke provincies; dat zijn Groningen, Drenthe en Noord-Holland.

De dalingen maken deel uit van de algehele ontkerkelijking die halverwege de vorige eeuw inzette en die zich in alle provincies voordoet. Het van oudsher katholieke Limburg telt nog de meeste kerkelijken.

In het grootste gedeelte van het land is secularisatie een geleidelijk proces. Overijssel - in dit opzicht een 'gemiddelde provincie' - zag bijvoorbeeld in tien jaar het aantal kerkelijken met vijf procent afnemen. Vorig jaar noemde 53 procent van de Nederlanders zich godsdienstig, tegenover 55 procent in 2010. Een kwart is katholiek, 16 procent is protestants.

Drie kwart komt nooit in de kerk
De cijfers zeggen niets over drukte in de kerkbanken, want een groot deel van de kerkelijken gaat zelden ter kerke. Landelijk bezoekt 10 procent wekelijks een kerk of moskee en komt ruim drie kwart er nooit. 17 procent van de volwassenen gaat regelmatig: minstens één keer per maand. Onder moslims is het gemiddelde moskeebezoek 38 procent. Protestanten zijn wat betreft kerkbezoek trouwer dan katholieken.

Afname van regelmatige kerk- en moskeegangers tussen 2010 en 2013, per gemeente. Beeld CBS/EBB
Afname van regelmatige kerk- en moskeegangers tussen 2010 en 2013, per gemeente.Beeld CBS/EBB

In Zeeland en Overijssel ligt het kerkbezoek het hoogst, in Noord-Brabant en Noord-Holland het laagst. In Zeeland deed zich volgens het CBS tussen 2010 en 2013 een opmerkelijke mini-trend voor. Daar nam de kerkgang niet af, maar steeg het aantal regelmatige kerkbezoekers (minstens eens per maand) met ongeveer anderhalve procent.

Naar de verschillen in kerkbezoek tussen protestantse kerkgenootschappen blijft het gissen. Net als bij eerdere onderzoeken vroeg het CBS naar categorieën die eender niet meer bestaan of niet meer gebruikt worden. Zo deelt het instituut protestanten op in gereformeerden, hervormden en leden van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Tussen die groepen zit inmiddels veel overlap, want tien jaar geleden zijn veel gereformeerde en hervormde kerken opgegaan in de PKN.

Benieuwd hoe het staat met kerkelijkheid en kerkbezoek in uw gemeente? Het staat allemaal in deze spreadsheet.

De toe- en afnames in regelmatig kerkbezoek (minstens één keer per maand) tussen 2010 en 2013, per provincie. Beeld CBS
De toe- en afnames in regelmatig kerkbezoek (minstens één keer per maand) tussen 2010 en 2013, per provincie.Beeld CBS

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden