Ontkenning van links-rechts troebleert debat

Lex Oomkes beweert in zijn column dat we af moeten van de begrippen links - rechts in de politiek (Opinie, 1 februari). Dit omdat deze begrippen anno nu niets meer zouden zeggen.


Mag ik hem eraan herinneren dat: private rijkdom versus publieke armoe typisch rechts denken is. Dat een arbeidsmarkt, ontdaan van wettelijke regels (bijvoorbeeld het opheffen van de Algemeen Verbindend Verklaring van de cao's) typisch rechts denken is. Dat publieke sectoren zoals vervoer, zorg, huisvesting, onderwijs, en dergelijke na het vallen van de Berlijnse muur in november 1989 zijn toevertrouwd aan de werking van de zelfregulerende markt. Met toename van managementlagen en exorbitante salarissen als gevolg. Ook dat komt voort uit typisch rechts denken.


Dat vluchtelingen 'gelukzoekers' noemen typisch voortvloeit uit rechts denken. Dat de kuststrook door de liberale minister Schultz-van Haegen wordt vrijgegeven aan projectontwikkelaars om die vol te kunnen bouwen typisch voortvloeit uit rechts denken. Enzovoort, enzovoort.


Mij lijkt dat het ontkennen van links- rechtsdenken in de politiek pogingen zijn om het publieke debat te vertroebelen en te mystificeren.


Herman Hooimeijer Amersfoort

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden