Onthoofding toont dat bendeoorlog nog niet voorbij is

Lugubere vondst van hoofd op de stoep voor een café in Amsterdam-Zuid

Het léék voorbij. Het aantal liquidaties in Amsterdam nam vorig jaar sterk af en hoofdofficier van justitie Theo Hofstee dacht daarom te kunnen zeggen, nog maar een maand geleden, dat de onderwereldoorlog die al sinds 2012 woedt in de hoofdstad was 'uitgedoofd'.

Maar nee. In de nacht van maandag op dinsdag werd in Amsterdam-Zuidoost in een uitgebrande auto het lichaam gevonden van Nabil Amzieb. Zonder hoofd. Dat werd gisterochtend vroeg aangetroffen op de stoep voor waterpijpcafé Fayrouz Lounge in Amsterdam-Zuid.

Het heeft er alle schijn van dat Amzieb (23) het nieuwste slachtoffer is in de onderwereldoorlog die in Amsterdam bekend staat als de Mocro War. En meteen ook het gruwelijkste teken tot nu toe dat die oorlog niet voorbij is.

In die vete bevechten verschillende groepen van vooral - maar zeker niet alleen - Marokkaanse criminelen elkaar. De eerste keer dat deze strijd de aandacht trok, was in december 2012, toen in de Staatsliedenbuurt twee jonge Marokkanen in een wilde schietpartij werden doorzeefd met kogels. Aan die liquidaties ging een moord in Antwerpen vooraf, op de Amsterdammer Najeb Bouhbouh. Ruzie over een lading cocaïne was waarschijnlijk de aanleiding. De Amsterdamse krant Het Parool telt inmiddels achttien slachtoffers, al is niet van elke dode precies duidelijk hoe die verband houdt met de Mocro War.

Want overzichtelijk is deze oorlog niet. Aanvankelijk was er sprake van twee bendes, één rond Gwenette Martha (in mei 2014 doodgeschoten) en één rond Benaouf A. (voor tien jaar in de cel wegens betrokkenheid bij de moord op Bouhbouh). Maar inmiddels lijken deze criminelen vaak in losvaste verbanden te werken, met steeds nieuwe aanwas. "Het zijn jongens die de ene avond zitten te gamen op de bank", zei de politie vorig jaar. "De volgende avond plegen ze een inbraak en weer later zijn ze betrokken bij een liquidatie."

De nu gedode Amzieb was een bekende van de politie, maar gold niet als crimineel kopstuk. De Fayrouz Lounge, waar zijn hoofd werd gevonden, staat bekend als plek waar mannen uit de hoek van Benaouf A. samenkwamen. Een klein jaar geleden werd net om de hoek al eens iemand geliquideerd.

Amziebs hoofd werd met het gezicht naar het café neergezet. "Het lijkt er erg op dat de daders een signaal hebben willen afgeven", zei criminoloog Hans Ferwerda gisteren tegen het ANP. De Mocro War was al extreem gewelddadig - er wordt niet op een kogel meer of minder gekeken en gevaar voor omstanders wordt op de koop toe genomen - maar volgens Ferwerda is met deze onthoofding 'weer een grens doorbroken'.

Burgemeester Van der Laan sprak van 'een uiterst lugubere vondst' en besloot de Fayrouz Lounge onmiddellijk te sluiten.

'DIT IS EEN MENS'

Het was een dringende oproep van de politie, 'uit ethische overwegingen': verspreid geen beelden van het hoofd op de stoep. Toch was later op de dag her en der op internet een drie seconden durend filmpje te zien. Sommige sites verwijderden dat weer. GeenStijl niet. Binnen een paar uur reageerden er honderden mensen op, slechts een enkeling protesteerde. "Denk aan de nabestaanden", schrijft iemand, "Dit is een mens", een ander.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden