Onthoofding dreigt voor neef van kritische Saudische geestelijke

Een demonstrant houdt een foto van sjeik Nimr omhoog tijdens de protesten die in 2012 uitbraken na zijn arrestatie. Nu dreigen hij en zijn neef te worden onthoofd. Beeld REUTERS
Een demonstrant houdt een foto van sjeik Nimr omhoog tijdens de protesten die in 2012 uitbraken na zijn arrestatie. Nu dreigen hij en zijn neef te worden onthoofd.Beeld REUTERS

Mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor de dreigende onthoofding van de Saudische Ali al-Nimr. Hij werd in 2012 op 17-jarige leeftijd gearresteerd en kreeg in 2014 de doodstraf. Nimr is de neef van een populaire geestelijke die de Saudische protesten tijdens de Arabische Lente leidde.

"Saudi-Arabië heeft in 2015 al een hele reeks executies uitgevoerd, maar het zou een nieuw dieptepunt zijn om iemand te onthoofden voor iets wat hij als minderjarige deed", zegt Joe Stork, vice-directeur van Human Rights Watch in het Midden-Oosten.

Nimr ontkent de beschuldigingen en zegt dat hij onder dwang een bekentenis heeft ondertekent. Ook zegt hij dat hij werd gemarteld. De Hoge Raad heeft zijn doodstraf bekrachtigd, meldde de Saudische nieuwssite Okaz deze week.

Voordat het vonnis uitgevoerd kan worden, moet koning Salman het goedkeuren. Amnesty International roept op om de koning brieven te schrijven om te vragen het vonnis van tafel te vegen.

Arabische Lente
Nimr is een neef van sjeik Nimr Baqir al-Nimr, een populaire sjiitische geestelijke die tijdens de Arabische Lente een van de toonaangevende gezichten was van de Saudische protesten. Hij riep op tot meer rechten voor de sjiitische minderheid en stelde zich kritisch op tegenover de Saudische regering, die wordt aangestuurd door de soennitische familie Saud en met de geestelijkheid een strenge vorm van de islam oplegt.

Sjeik Nimr werd in 2012 neergeschoten en gearresteerd. Dit leidde tot dagenlange felle protesten, waarbij drie mensen werden gedood. Volgens de aanklager had sjeik Nimr 'terroristen' geholpen en voerde hij 'oorlog tegen God'. Vorig jaar kreeg ook hij de doodstraf, omdat hij schuldig werd bevonden aan buitenlandse inmenging, ongehoorzaamheid en gewapend verzet.

Kruisiging
Bij het proces tegen sjeik Nimr vroegen de aanklagers om zijn kruisiging. Die term valt ook terug te lezen in sommige berichten over zijn neef Ali. In Saudi-Arabië wordt hiermee onthoofding bedoeld, waarbij de rest van het lichaam publiek tentoongesteld wordt, legt Human Rights Watch-medewerker Adam Coogle uit.

Saudi-Arabië is een van de landen waar de meeste executies worden uitgevoerd. Sinds 1 januari werden al 135 mensen ter dood gebracht, vergeleken met 88 mensen in heel 2014. In september zijn tot nu toe drie mensen geëxecuteerd. "Veel minder dan het maandelijkse gemiddelde", viel Coogle op.

De meeste terdoodveroordeelden worden onthoofd, soms in het openbaar. In 2013 werden drie jongeren geëxecuteerd die minderjarig waren op het moment dat ze de wet overtraden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden