Onthaasten in een oud kuuroord

Aan de overkant van de Lahn liggen Slot Balmoral (links) en de Russisch orthodoxe kerk die tsaar Alexander II liet bouwen. (FOTO'S ANYA VAN LIT) Beeld
Aan de overkant van de Lahn liggen Slot Balmoral (links) en de Russisch orthodoxe kerk die tsaar Alexander II liet bouwen. (FOTO'S ANYA VAN LIT)

De tijd dat de groten der aarde allemaal neerstreken in Bad Ems is al lang voorbij. Maar veel van die grandeur is blijven hangen. Het kuuroord heeft nog steeds een heilzame werking, die niet per se uit één van de natuurlijke bronnen hoeft te komen.

Anya van Lit

’Wat moet je in Zwitserland, waarom kijken naar de Wartburg? Het kleine stadje Bad Ems ligt in een diep dal omgeven door rollende heuvels’, schreef de Russische schrijver Dostojevski in 1874 aan zijn vrouw. ’De stad ’leunt’ tegen de rotsen. Er zijn tuinen en promenades, een zeer prettig geheel!’

Bad Ems aan de rivier de Lahn was toen een van de bekendste kuuroorden in Europa. De adel, koningen en tsaren namen er gezamenlijk slokjes van het enigszins naar rotte eieren stinkende water uit de vele bronnen die Bad Ems rijk is. Het beroemde water bevat hydrocarbonaat en ionen van chloor en natrium, en ook kooldioxide. De temperatuur van de verschillende bronnen varieert tussen 27 en 57 graden Celsius.

Dostojevski verbleef in Bad Ems om verlichting te krijgen voor zijn astma-aanvallen, hij stond elke dag in een lange rij, aan het einde waarvan vrouwen het koolzuurhoudende water uitreikten aan de mensen. Zijn dokter in Ems bracht helaas nooit zijn hoestaanvallen en kortademigheid in verband met Dostojevski’s fervente rookgewoontes.

Bad Ems heeft heel wat glorie gekend, al in de Romeinse tijd maakte Ems deel uit van de Limes, de verdedigingslinie en grens van het Romeinse rijk. Resten van fortificaties en gereconstrueerde torens in de omliggende heuvels vormen een lang wandelpad, waar je dagen voor uit kunt trekken. Maar in de 19de eeuw ontwikkelde Bad Ems zich tot de ontmoetingsplaats voor vorsten, keizers en tsaren, die vaak eerst om gezondheidsredenen, en later omdat iedereen er heen bleek te gaan, neerstreken in de baden van Bad Ems.

Tsaar Alexander ll bouwde er een speciale villa voor zijn maîtresse aan de overkant van de Lahn, naast de ook door hem opgerichte Russisch orthodoxe kerk. Keizer Wilhelm l was een veel geziene gast, zijn buste prijkt in het park naast het kuurhotel. De Duits-Franse oorlog werd in Bad Ems op papier begonnen in 1870. Toen nog ’koning’ Wilhelm l sprak er met de Franse ambassadeur Bendetti. Het gesprek was aanleiding tot het begin van die oorlog. Componist Richard Wagner verbleef in Hotel Diana, om gezondheidsredenen. Het hotel biedt tegenwoordig ook onderdak aan kunstenaars, nu op een andere manier (zie: ’Kunstenaarshuis Balmoral’ hier onder).

Statige classicistische en barokke gebouwen glanzen aan de rivier en herinneren aan de gloriedagen. De thermale bronnen dienen eigenlijk meer als decor, vier grote gezondheidsklinieken bieden vandaag de dag hersteltherapieën. Al wordt het drinken van het water nog steeds aanbevolen voor beter functioneren van luchtwegen en darmen. Ook is er een openbaar zwembad met water uit de bronnen en een natuurlijke temperatuur van 32 graden. Er is een luxe rusttherapie mogelijk in het statige Häckers Kurhotel.

Bad Ems ligt tussen twee lage bergketens: het Westerwald in het noorden en de Taunus in het zuiden. Ook de natuur lijkt wel te varen bij de gezonde werking van de bronnen; dikbeboste heuvels en bossen bieden de mogelijkheid om lange en kortere wandelingen te maken, met steeds weer een ander uitzicht.

De Lahn kronkelt vrolijk door het gebied met het treinspoor aan de zuidzijde en een fietspad en weg op de noordoever. De echte glorie van Bad Ems is misschien wat vergaan, maar de pittoreske stad in het Lahndal biedt ’vakantiekuurtherapieën’ in alle soorten en maten.

Bij het Emser Krÿnchen in het Kuurhuis kan het geneeskrachtige water gedronken worden. (FOTO ANYA VAN LIT) Beeld
Bij het Emser Krÿnchen in het Kuurhuis kan het geneeskrachtige water gedronken worden. (FOTO ANYA VAN LIT)
Aan de overkant van de Lahn liggen Slot Balmoral (links) en de Russisch orthodoxe kerk die tsaar Alexander II liet bouwen. (FOTO ANYA VAN LIT) Beeld
Aan de overkant van de Lahn liggen Slot Balmoral (links) en de Russisch orthodoxe kerk die tsaar Alexander II liet bouwen. (FOTO ANYA VAN LIT)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden