Ontgroening voortaan taboe in Groningen

studentencorps | Universiteit, hogeschool en gemeente dreigen desnoods alle contact met verenigingen te verbreken.

Studenten die volgend jaar lid willen worden van een van de Groningse studentenverenigingen hoeven geen ontgroening meer te ondergaan. Althans, als het aan de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de gemeente ligt. Die mededeling deed collegevoorzitter Sibrand Poppema gisteren in de Universiteitsraad. "Ik wil van Groningen de eerste ontgroeningvrije stad van Nederland maken."

Er komt een commissie, waarschijnlijk met vertegenwoordigers van de hogeschool, de universiteit en de studenten, die ervoor moet zorgen dat de introductietijd van Vindicat radicaal anders wordt. De andere Groningse studentenverenigingen blijven niet buiten schot. "Het gaat nu toevallig over Vindicat", zegt Poppema, "maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat een vereniging als Albertus gewoon doorgaat met ontgroenen."

Albertus is de andere grote studentenvereniging van Groningen. Daar raakte ooit een lid in coma omdat hij te veel water moest drinken en liep een man jaren geleden ernstige brandwonden op.

"Wij willen hetzelfde als de RuG", zegt Stijn Derksen, de rector van Vindicat. "Vindicat spreekt al jaren van een introductie en niet van een ontgroening. Ook wij willen een introductietijd zonder excessen." De tijden zijn misschien wel veranderd, geeft Derksen toe. "Wellicht is het ook tijd voor een grote verandering binnen onze vereniging."

Vindicat kwam de afgelopen weken in het nieuws vanwege vervelende ontgroeningfoto's en een lijst met mooie studentes ('hete herten') inclusief telefoonnummers. Woensdag kwam daar het bericht bij dat een student tijdens de kennismaking in augustus zo hard is aangepakt dat hij met hersenletsel in het ziekenhuis belandde.

Dat laatste incident bleek voor de universiteit, die de problemen binnen Vindicat op dinsdag nog afdeed als een interne aangelegenheid, de druppel. "Deze onzinnige rituelen zijn geen onderdeel van een traditie", benadrukt Poppema. "Laat ik daar heel erg duidelijk over zijn. Dit zijn rituelen die we de afgelopen jaren steeds erger hebben zien worden." Volgens hem moeten er elk jaar wel "een of meerdere studenten" naar het ziekenhuis omdat er iets mis is gegaan tijdens de ontgroening. "Dat lezen we niet altijd in de krant, maar het gebeurt wel."

Mocht het de verenigingen niet lukken om het ontgroeningritueel helemaal uit te bannen, dan verbreekt de universiteit "als ultieme sanctie" alle relaties. "Hetzelfde geldt voor de stad en de Hanzehogeschool", dreigt Poppema. "Dan doen we alsof ze niet meer bestaan. Alles wat nu mogelijk is in de stad, is dan niet meer mogelijk. Maar ik hoop van ganser harte dat dit niet nodig zal zijn."

Het personeel in de Universiteitsraad is blij verrast met het ferme standpunt van Poppema. "Meer dan waar we op hoopten", zegt Bart Beijer van de Personeelsfractie. De studentenfracties zijn, met uitzondering van het kleine Sterk, minder enthousiast. Fracties SOG en Calimero vinden een verbod op ontgroeningen te ver gaan.

"Ik denk dat u dit nog veel te licht opneemt", antwoordt Poppema beide fracties. "Er is enorme schade toegedaan aan mensen. U kunt mij misschien verwijten dat ik te lang te veel geduld heb gehad met de ontgroeningsrituelen. Maar op dit moment is mijn geduld helemaal op."

Het is een slecht idee om ontgroeningen af te schaffen, vindt de koepel van studentenverenigingen Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV). De LKvV vindt het onterecht om de goeden onder de kwaden te laten lijden. "Afgelopen jaren was er niks aan de hand, maar waar veel mensen bij elkaar komen, gaan er dingen mis. Dit ging natuurlijk extreem mis en daartegen moeten we keihard optreden", zegt Niels Hubregtse van de organisatie tegen RTV Utrecht.

Hij vindt dat regels moeten worden verscherpt, maar de incidenten moeten geen gevolgen hebben voor het bestaan van introducties.

vandaag 6

Er moet iets veranderen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden