Ontgrindingsvergunning met veel scherpere milieu-eisen

Van onze correspondent

Dat is een gevolg van het goedkeuren van de ontgrondingsvergunning door de Raad van State. Alleen het 25 hectare grote natuurgebied rond het voormalige kasteel Walburg blijft gespaard, besliste de Raad van State.

De uitspraak is een tegenvaller voor het Actiecomité Stevol Nee, dat jaren voor behoud van het gebied heeft geijverd. Toch kan het comité met de uitspraak leven. “Met het behoud van het gebied Walburg hebben we al veel bereikt”, zegt woordvoerster baronesse B. van Hövell tot Westerflier.

Een ander pluspunt is volgens haar dat aan een vergunning nog nooit zulke zware aanvullende milieu-eisen zijn gesteld als nu bij Stevol. “Midden jaren '80 gaf de provincie nauwelijks veiligheidswaarborgen. Door onze acties hebben we bereikt dat er nu strenge voorschriften zijn. Dat is uniek voor de Limburgse Maasplassen.”

De grindproducenten hebben gisteren verheugd op de uitspraak gereageerd. Volgens directeur Krans van Stevol BV heeft zijn bedrijf uiteindelijk gewonnen. “Wij hebben van 1989 af op die vergunning zitten wachten. Het is een opluchting dat de vergunning nu definitief is geworden.”

Dat de voorwaarden waarop het gebied (180 voetbalvelden) mag worden afgegraven, zijn aangescherpt, hindert Krans niet. “We moeten kijken welke gevolgen de ontgrinding heeft voor grondwater en flora en fauna. Bepaalde natuurlijke waarden die worden aangetast, moeten we herstellen. Daar kunnen we best mee leven.”

Dat Stevol het natuurgebied Walburg niet mag afgraven, noemt Krans een tegenvaller, “maar de Raad van State heeft beslist. De strijd is gestreden en wij kunnen aan de slag.” Het actiecomité is van plan om goed te volgen of de ontgronders zich wel aan de strenge voorschriften houden. Hiermee bereikt het comité echter niet wat het zich ten doel had gesteld: namelijk de ontgrinding tegenhouden.

Een van de laatste argumenten in de discussie was dat de ontgronders het Stevolgrind niet nodig hebben, omdat de uitdieping en de verbreding van het Grensmaasgebied - waar milieubescherming en ontgrinding hand in hand moeten gaan - tientallen miljoenen tonnen grind oplevert. Maar de Raad van State heeft bij de juridische beoordeling van het Stevolplan geen rekening gehouden met deze nieuwe ontwikkeling in het Maasgebied.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden