Ontgoochelde minister stapt uit Engelse synode

Van onze kerkredactie

Of hij ook de Church of England zal verlaten, moest hij nog met familie en vrienden bespreken, zei minister van landbouw John Gummer voor de BBC, maar de kans was zeer groot. Hij zag zich niet meer naar een anglicaanse dienst gaan, wanneer - vermoedelijk over anderhalf jaar - de Engelse staatskerk de eerste vrouwen tot priester wijdt.

Emmer met bezwaren

Het synodebesluit daartoe was de druppel geweest die zijn emmer met bezwaren tegen anglicaanse misstanden had doen overlopen. In een brief aan degenen die hem in de synode gekozen hadden, keerde hij deze week de emmer om: het eeuwenoude Prayer Book, handleiding voor anglicaanse kerkdiensten, was bijna overal afgeschaft; bisschoppen loochenden de maagdelijke geboorte en zaaiden twijfel aan de werkelijkheid van Christus' Opstanding; Engeland was 'de echtscheidings- en abortushoofdstad van Europa geworden' en de kerk stond erbij en keek ernaar.

Het was niet zozeer het ja tegen de vrouwenwijding waarop hij was afgeknapt, zei hij. Het was het verraad aan twintig eeuwen christelijke leer waarvan dit besluit getuigde. En de aanmatigende houding van de synode, in feite niet meer dan 'een provinciaal synodetje', dat niettemin had gemeend, op eigen houtje lijnrecht tegen de kerk der eeuwen te mogen ingaan. De anglicaanse kerk had de navelstreng met Schrift en traditie, de kerkvaders, de heiligen en de hervormers doorgesneden, citeerde The Times. Ze was een sekte geworden. De aartsbisschop van Canterbury was geen hoofd van de apostolische kerk in dit land meer, maar drager van een inhoudsloze eretitel, citeerde The Daily Telegraph.

Tientallen anglo-katholieke en evangelicale bisschoppen hadden in de synode hun principes verzaakt. Ze hadden zich laten lijmen door de vrijzinnigen die denken dat men de waarheid kan inruilen voor culturele ideeen die goed in de markt liggen. Enzovoorts.

Nummer een

Gummer is de eerste van de ongeveer 180-koppige anglo-katholieke groep in de synode die er de brui aan geeft. Haar leider, Peter Geldard, heeft de leden geadviseerd geen overhaaste beslissingen te nemen, maar hij voorziet volgens The Daily Telegraph een vrij massale exodus wanneer eenmaal de eerste vrouwen gewijd worden. Als dan ook nog een aantal conservatieve evangelicals de synode (550 leden) verlaat, krijgen vrijzinnige nieuwlichters, voorstanders van absolute gelijkberechtiging voor homo's en hetero's alsmede feministen helemaal vrij spel, voorspellen sommige bezwaarden, onder wie aartsdiaken George Austin van York, ook een vooraanstaande anglo-katholiek. Zelf is hij van plan nog een jaar of vijf aan boord van het zinkende synode-schip te blijven, "tenzij de zaak zo onhoudbaar wordt dat ik ook de Church of England moet verlaten" .

Austin en vele andere anglicanen die de vrouwenwijding verwerpen, hebben zich verenigd in de groep 'Voorwaarts in het geloof'. Ze willen onderzoeken hoe ze, ondanks hun principiele afwijzing van het synodebesluit, in de kerk kunnen blijven. 'Voorwaarts in het geloof' belegt voor eind januari in Cheltenham een conferentie van tegenstanders. Een week eerder beraden de anglicaanse bisschoppen zich erover, in hoeverre de kerk praktisch tegemoet kan komen aan anglicanen die het fenomeen van de vrouwelijke priester verfoeien.

De aartsbisschop van Canterbury, dr. George Carey, heeft geen commentaar willen geven op het vertrek van minister Gummer uit de synode.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden