Ontgoocheld Dynamo verliest bekerwedstrijd tegen Orion

Joris Marcellis (L) van Orion in actie tegen max Stapels van Dynamo tijdens de bekerfinale volleybal tussen Draisma Dynamo en Seesing Personeel Orion. Beeld ANP

Teleurgesteld liepen de volleyballers van Dynamo vandaag direct na afloop van de verloren bekerwedstrijd tegen Orion (1-3) in het Landstede Sportcentrum in Zwolle naar de kant. De een ging op een stoel zitten, anderen bleven staan. Zonder uitzondering staarden ze voor zich uit en leken niet te weten hoe het kon dat niet zij, maar de spelers van Orion met de beker in hun handen stonden.

In de vier gespeelde sets was Dynamo driemaal de bovenliggende ploeg geweest, maar dat resulteerde alleen in de derde set tot winst. In de eerste twee sets kwam Orion terug van een grote achterstand. “We zijn niet doortastend genoeg geweest”, gaf Bas Hellinga, coach van Dynamo, als reden voor het verlies van zijn ploeg. “De voorsprong die we in de eerste twee sets hadden, mochten we gewoon niet meer weggeven.”

Hoe het kwam dat Dynamo die sets niet over de streep wist te trekken, daarop had Hellinga niet direct een antwoord. “Daarvoor moet ik de wedstrijd nog een keer terugkijken, maar het leek erop dat we wat afwachtend speelden, in plaats van dat we er vol voor gingen.”

Voor de derde keer in de historie won Orion de beker. In 2013 had het voor het laatst beslag gelegd op die prijs. Joris Marcelis, speler van de ploeg uit Doetinchem, prees de veerkracht van Orion. “Aan het einde van de eerste twee sets speelden we heel constant, terwijl normaal gesproken Dynamo dat juist goed kan. Nu lieten ze het liggen.”

Hij kon zich niet voorstellen dat dat aan vermoeidheid aan Apeldoornse zijde lag. “Bas Hellinga is een hele goede trainer die daar rekening mee houdt en ik denk dat het spelen van topwedstrijden ook echt helpt als voorbereiding op een bekerfinale. Normaal gesproken speelt Dynamo op een hoger niveau dan wij, alleen vandaag niet en dat pakte in ons voordeel uit.”

Orion bezorgde een kater aan de ploeg uit Apeldoorn, die de week nog voortvarend was begonnen. Acht dagen voor de bekerfinale had Dynamo Lycurgus verslagen en stootte daarmee de Groningers van de koppositie (1-3). Drie dagen daarna ging Dynamo met dezelfde cijfers onderuit in de Europacupwedstrijd tegen het Turkse Ankara. En in Zwolle stonden er weer dezelfde cijfers van 1-3 op het bord, wat ook dit keer een nederlaag betekende.

Bas Hellinga, coach van Dynamo: "We zijn niet doortastend genoeg geweest." Beeld pro shots

Topsportklimaat

Het was een intensieve week voor Dynamo, met drie wedstrijden in acht dagen tijd. Maar volgens Hellinga had de nederlaag tegen Orion niets met vermoeidheid te maken. “We hebben een druk programma, maar dat hoort ook bij topsport. Dat vinden de jongens mooi en lekker”, zei hij.

Dat topsportklimaat heeft Dynamo de laatste jaren ontwikkeld. De club wil structureel meedoen om de landstitel en wil daarnaast ook in Europees verband schitteren. Apeldoorn is dit seizoen de laatste plaats in Nederland waar Europacup-volleybal wordt gespeeld, maar dat is voor Dynamo niet genoeg. Eerder sprak het de wens al uit om in 2020 een Europese prijs te winnen.

Een ambitie die volgens Hellinga is te realiseren, maar dan moet Dynamo wel stappen blijven maken. “Het begint bij de wil om dat te bereiken. Die is er bij de spelers en onze club wel. Maar uiteindelijk zijn er meer financiële middelen nodig en dat is erg lastig in Nederland.”

 Belastingvoordelen

Zaalsporten hebben het in Nederland door beperkte financiële moeilijk, constateerde Hellinga. “Misschien is het een idee om belastingvoordelen te geven aan het sponsoren van een club. Het is verkiezingstijd, dus wellicht dat partijen er iets mee kunnen doen.”

Turkije kan volgens Hellinga daarin als voorbeeld dienen voor Nederland. “Voor een bank in Turkije zitten er bijvoorbeeld belastingvoordelen aan om een club te sponsoren. Daar is geen publiek bij wedstrijden aanwezig, maar spelen wel top-volleyballers. Bij ons is de situatie precies omgekeerd. Het publiek is ontzettend enthousiast. Vandaag is de hal uitverkocht, en dat was ook woensdag zo tegen Ankara, net als de week daarvoor tegen Lausanne. We zijn geen eendagsvlieg. Maar ondanks dat blijft de sponsoring van veel grote bedrijven uit. Jammer, want een financieel steuntje in de rug zou ons helpen om onze ambities waar te maken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden