Ontevreden PVV'ers nemen toevlucht tot VNL

Oprichters van VNL: Louis Bontes (l) en Joram van Klaveren. Beeld anp
Oprichters van VNL: Louis Bontes (l) en Joram van Klaveren.Beeld anp

Wie wil het niet: meer vrijheid, meer welvaart en meer veiligheid. Het is het motto van 'Voor Nederland', de partij waar steeds meer ontevreden PVV-vertegenwoordigers hun toevlucht toe nemen. VNL kortweg. Een behoorlijk rechtse partij, maar dan wel een waar het woord islam niet in de grondbeginselen voorkomt. Wel: 'kansloze immigratie doet ons land geen goed', en: 'veiligheid dient dé kerntaak van de overheid te zijn'.

Romana Abels

Gisteren maakte het Groningse PVV-Statenlid Matthijs Jansen de overstap. Een paar weken terug meldde Stephan Jansen uit Zuid-Holland zich als VNL-lid. Hij was tot dan toe lid van Provinciale Staten voor de PVV. Daarna volgde Laurence Stassen, voormalig collega uit Limburg. Vorige week kwam ook Marc van Kampen uit Gelderland uit de PVV over.

Het is nog niet afgelopen, voorspelt partij-oprichter Louis Bontes. "Ik heb goede hoop dat Matthijs Jansen niet de laatste is die naar ons overloopt", zegt hij. Hij meldt contact te hebben met 'drie, vier andere Statenleden van de PVV die de overstap overwegen'. "Er is veel onrust in die partij." Bij Voor Nederland kunnen ze de overstappers goed gebruiken. "We hebben ze nodig bij de verdere opbouw van de partij. Ze hebben natuurlijk veel contacten in regio's waar wij nog niet heel sterk zijn", zegt Bontes.

Sociaal-economische koers
Voor Nederland is de partij van Louis Bontes en Joram van Klaveren, voormalig PVV-Kamerleden. Bontes en Van Klaveren zitten nog in de Kamer. Afgelopen voorjaar verlieten ze allebei de partij van Wilders. Van Klaveren, een 35-jarige godsdienstsocioloog, deed dat vooral uit onvrede met de sociaal-economische koers van Wilders. Die vindt hij te links. Dat Wilders ook nog op een partijbijeenkomst vroeg of zijn aanhangers 'minder Marokkanen' willen, was voor hem de druppel.

In mei vormde hij samen met een andere vertrokken PVV'er, de 58-jarige Louis Bontes, de nieuwe partij. Bontes verliet Wilders' partij eerder omdat hij als penningmeester geen verantwoordelijkheid wilde nemen voor de in zijn ogen oneigenlijke besteding van fractiegeld. Net als meer vertrokken PVV'ers zegt ook Bontes moeite te hebben met Wilders' linkse koers, zijn steeds hardere islamlijn en het gebrek aan partijdemocratie. De twee Kamerleden worden bijgestaan door een derde ex-PVV'er, Johan Driessen.

Partijleider
Voor Nederland doet niet mee aan de provinciale verkiezingen dit voorjaar, maar richt zich op de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Tot nog toe ontbreekt het de partij nog aan veel, waarvan een aansprekende partijleider misschien nog wel het belangrijkste is. Of onder de nieuwe aanwas zich ook een mogelijke partijleider bevindt, wil Bontes nog niet zeggen, maar zeker is dat de Limburgse Stassen eerder een belangrijke rol speelde in de PVV. Ook zij stapte op omdat ze boos was over de Marokkanen-uitspraken van Wilders.

Of misschien is de nu tot VNL toegetreden Matthijs Jansen een mogelijk leider. Hij zegt dat hij de komende Statenverkiezingen voor de PVV op plaats twee zou hebben gestaan. "Dat geeft hij allemaal op", zegt Bontes. In een verklaring zegt Jansen dat hij de PVV op sociaal-economisch terrein steeds meer naar links ziet schuiven en dat hij daarover ontevreden is. "De rechts-liberale punten van weleer zijn ingeruild voor een socialistisch programma waar de SP op sommige punten links wordt ingehaald."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden