Ontevreden katholieken beginnen eigen vieringen

Steeds meer geloofsgemeenschappen in het bisdom Den Bosch beginnen uit onvrede over het beleid van de bisdomleiding voor zichzelf. In Den Bosch, Best en Reusel houden gelovigen vieringen los van de officiële kerk, vaak in een gemeenschapshuis. Soms wordt er ook gedoopt en worden relaties ingezegend. Nu in Veldhoven na een fusie en sluiting van kerkgebouwen, ook een geliefde pastoraal werkster wordt ontslagen, dreigt ook daar een scheuring. Het bisdom Den Bosch legt zich neer bij deze ontwikkeling.

Het bisdom is de afgelopen jaren teruggegaan van 230 naar 50 parochies, met als gevolg dat tientallen kerken zijn gesloten. Dat levert veel weerstand op. "Het verzet is breed", zegt Ad de Groot van Bezield Verband, een beweging van kritische katholieken. Onlangs kwamen op haar initiatief verontruste gelovigen uit het bisdom Den Bosch bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en samen een strategie te bepalen. "Zo'n fusie wordt vaak tegen de zin van de gelovigen doorgedrukt", zegt De Groot. "Het kerkelijke leven draait dan rond één, meestal conservatieve pastoor die de klok vijftig jaar terugdraait. Vrijwilligers worden afgedankt, werkgroepen opgegeven en experimentele vieringen zijn uit den boze."

Hulpbisschop Mutsaerts zegt dat de kerksluitingen onvermijdelijk zijn: "Voor mij is het ook pijnlijk, maar we worden in rap tempo kleiner. We moeten ingrijpen. Anders is er over vijftien jaar niets meer van de kerk over."

In Nederland worden de komende jaren tientallen katholieke kerken gesloten, vooral in het bisdom Den Bosch en in het aartsbisdom Utrecht. De rk kerkprovincie van ons land kent geen landelijke richtlijnen voor kerksluiting. Elk bisdom kan zelf het beleid bepalen. Zo zei bisschop Wiertz van Roermond vorig jaar geen dorpskerken in zijn bisdom te willen sluiten, al zou dat uit financieel-economisch oogpunt beter zijn.

Verdieping 10 Opstandige katholieken doen het zelf

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden