Onterecht op de bon

(Trouw)

Boetes voor snelheidsovertredingen worden vanaf morgen met 15 procent verhoogd. Parkeerwachters en politie delen vaker boetes uit en justitie controleert strenger op de betaling. Maar hoe krijg je je geld terug als er een fout is gemaakt?

U kent het waarschijnlijk wel. U denkt: de auto kan hier wel even staan als ik de winkel in ga. Twee minuten later zit er een geel briefje onder de ruitenwisser. Of: Vergeten dat de auto tussen half negen en tien uur ’s ochtends niet in de winkelstraat mocht staan. Auto weggesleept, 290 euro boete. Verlopen parkeervergunning achter uw ruit? Minimaal 50 euro.

Dit zijn natuurlijk voorbeelden van dommigheden. Maar wat te doen als een bekeuring echt onredelijk is? Denk aan laaghangende takken voor een verkeersbord, waar een afwijkende maximum snelheid op staat. Of aan een kapotte parkeerautomaat. Als u eindelijk een werkende automaat vindt, staat er al een parkeerwacht om u op de bon te slingeren. Met een beetje pech, zoals Anette Haak die had in Utrecht, wordt de boete gewoon uitgeschreven. Zij klopte aan bij de gemeentelijke ombudsman. Anika Seton van de gemeentelijke ombudsman van Utrecht: „Wij kijken of het gedrag van de overheid redelijk is. Voorwaarde om bij ons een klacht in te dienen, is dat eerst bij de gemeente zelf geklaagd is. Had de burger het bij het rechte eind, dan adviseren wij de gemeente om een beslissing te herzien.” Haak kreeg uiteindelijk haar geld terug. Bij fiscale bekeuringen als parkeerboetes moet de gedupeerde dus naar de gemeente of gemeentelijke ombudsman met zijn klacht.

Bonnen voor te hard of door rood rijden, bestraft met boetes die vallen onder de Wet Mulder, worden daarentegen behandeld door de officier van justitie. Voorbeeld: een man krijgt een boete voor te hard rijden, terwijl het bord onleesbaar was door laaghangende takken. Hij wordt geflitst en krijgt een boete van 105 euro omdat hij 50 reed op een weg waar 30 was toegestaan. Om zijn gelijk te halen, moet hij eerst in beroep bij de officier van justitie.

„Waarschijnlijk wordt zijn boete ingetrokken, als hij de kans krijgt om zijn situatie daarna toe te lichten bij de kantonrechter”, zegt Lodewijk Rogier, hoogleraar bestuursrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. „Niet op tijd betalen leidt er toe dat boetes worden verhoogd”, legt Rogier uit. „Wie van mening is dat de boete onterecht is opgelegd, kan in beroep gaan bij de officier van justitie. Wordt dit afgewezen, dan kan de kantonrechter van de rechtbank worden benaderd. De overtreder moet dan wel eerst betalen. Als hij in het gelijk wordt gesteld, krijgt hij de betaalde boete terug. Zo niet, dan staat het hem vrij in hoger beroep te gaan bij het Gerechtshof in Leeuwarden. Dan moet de boete wel minimaal 70 euro zijn.”

Per 1 januari 2011 zullen boetes voor verkeersovertredingen met 15 procent worden verhoogd. In het rapport van het ministerie van justitie staat te lezen dat de sancties ’kennelijk niet hoog genoeg zijn om voldoende afschrikwekkend te zijn’.

Met de hoogte van de boetes stijgt ook de controle op betaling. Zo worden reizigers op Schiphol strenger gecontroleerd (met een verbod op reizen in het geval van openstaande boetes) en gaan in Almere agenten langs de deuren om boetes te innen, nog voor de jaarwisseling.

De Wet Mulder biedt wel ruimte voor bijzondere omstandigheden. Zo ging huisarts Carmichael Edgar uit het Drentse Emmer-Compascuum regelmatig met succes in beroep tegen boetes voor snelheidsovertredingen. Edgar vindt dat hij zich niet aan de maximum snelheid hoeft te houden in het geval van spoed. Begin december liep hij een boete op van 146 euro omdat hij te hard had gereden. „Als elke seconde telt en ik de rest van het verkeer niet in gevaar breng, vind ik dat ik harder mag rijden”, stelt hij. Of hij in zijn gelijk is gesteld, is nog niet duidelijk, maar zijn eerdere aanvechtingen in de rechtszaal waren succesvol. Rogier: „De wet opent de mogelijkheid dat je bij bijzondere omstandigheden de boete tot nihil kunt terugbrengen. De procedure kost wel veel tijd.”

Bent u onterecht op de bon geslingerd, dan loont het de moeite tegen een bekeuring in beroep te gaan. De meeste mensen die het niet eens zijn met een bekeuring, geven het na één eerste brief op. Het klagen bij gemeente en ombudsman voor parkeerboetes of het schrijven van bezwaarschriften voor verkeersovertredingen kost tijd en is niet ieders hobby. Vaak kiest men ervoor om de boete te betalen, om er maar van af te zijn. Zelfs al leek de bekeuring volstrekt onterecht.

Even een winkel in gerend en meteen een bon. (Ruben Stern)
Even een winkel in gerend en meteen een bon. (Ruben Stern)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden