Ontbijten was lang niet altijd vanzelfsprekend

0ntbijt

Mara Grimm

Uitgeverij Carrera, euro25

****

Het is tijd voor een brinner! Deze uit Amerika overgewaaide term lees ik voor het eerst in het vorige week verschenen boek 'Ontbijt' van Mara Grimm. Een brinner staat voor breakfast for dinner, een ontbijtgerecht dat 's avonds als diner wordt gegeten.

Mara Grimm is als auteur van kookboeken nog niet zo bekend. Behalve voor mensen die af en toe het colofon van een kookboek lezen; die weten dat ze onder andere de ghostwriter is van Sergio Herman. Mara heeft een grote liefde voor het ontbijt. Het afgelopen jaar ontbeet ze meerdere malen per dag, zo verorberde ze niet alleen een brinner, maar ook een brunch en natuurlijk in de vroege ochtend het echte ontbijt.

Het boek begint met een korte geschiedenis van het ontbijt. Daaruit leren we dat wat nu wel wordt gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag, in de oudheid helemaal niet zo vanzelfsprekend was. Pas in de late Middeleeuwen ontstond vanuit de adel de gewoonte om de dag te beginnen met een hapje. Vervolgens komen in het boek alle internationale facetten van het ontbijt aan bod. De granenpap van de Zweedse kok Magnus Nilsson, die uit zoveel verschrikkelijk gezonde ingrediënten bestaat dat ik denk dat zelfs ik daarna de marathon kan lopen, de misosoep die de chef van het Okura zijn gasten voorschotelt en de beghrir, ofwel duizendgaatjespannenkoek die je in Marokko bij het ontbijt krijgt. De voor ons bijna onvoorstelbare ontbijten als kedgeree uit India en natuurlijk de Indonesische nasi goreng, die oorspronkelijk gemaakt werd van de restjes van de vorige dag. Natuurlijk ontbreken de klassiekers niet, bagels met lox (zalm) en cream cheese, eieren met spek en, wat door velen wordt gezien als het ultieme ontbijtgerecht: eggs Benedict.

Bij alle recepten schrijft Mara over de herkomst en de gebruiken rondom het ontbijt her en der in de wereld. Vol humor, in duidelijke taal en met veel kennis van zaken. Het is echt een plezier om alles te lezen.

En dan breekt nu voor velen de vakantie aan. In alle rust geniet ik altijd veel meer van mijn ontbijt, een zachtgekookt eitje, vers stokbrood met zoute boter en dan voor toe een broodje met zoute boter en jam. Door het jaar heen eet ik het nooit, tijdens mijn eigen vakantie elke dag. Hoewel het iconische French breakfast dat Mara beschrijft op de laatste pagina van het boek mij ook zeer kan bekoren: een café au lait met een sigaret.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden