Onstuimige, herfstachtige week

JORALF QUIST

Een lagedrukgebied met een kern ten noorden van Ierland trekt vandaag via het noorden van Schotland richting Noorwegen. Het bijbehorende frontale systeem verplaatst zich in de loop van de dag van west naar oost over ons land en veroorzaakt herfstachtig weer. Vooral de wind trekt flink aan en dat heeft te maken met de gradiënt, oftewel het verschil in luchtdruk. Op de weerkaart worden punten met gelijke druk door lijnen verbonden, dit noemen we isobaren. Hoe dichter de isobaren bij elkaar liggen, hoe groter het verschil in druk en des te harder de wind daar zal waaien. Vandaag liggen de isobaren dicht bij elkaar en dat resulteert in een stevige zuidwestenwind. Bovendien is de wind op enige hoogte, rond 2 of 3 kilometer, nog krachtiger. Indien er veel verticale uitwisseling van lucht is, zoals bijvoorbeeld bij buien vandaag, kunnen er ook nog zware windstoten voorkomen. Bij aanvang van de dag staat er al een stevige zuiden- tot zuidwestenwind.

Het is aanvankelijk nog wel droog met in het oosten enkele opklaringen. Later raakt het overal bewolkt en gaat het langdurig regenen. Vooral in de avond regent het soms stevig door. De zuidwestenwind trekt in de loop van de middag verder aan: boven land tot vrij krachtig, aan zee hard tot mogelijk stormachtig, windkracht 7 tot 8. Daarbij is bovendien kans op zware windstoten. Het wordt slechts 18 graden in de kop van Noord-Holland tot 19 of 20 in Limburg. Ook morgen blijft het onrustig met vrij veel wind, buien en windstoten. De westenwind voert vochtige zeelucht aan, die overdag niet warmer wordt dan een graad of 17.

De dagen daarna houdt het wisselvallige weer aan en trekken er van tijd tot tijd buien over. Pas in het weekeinde komt Nederland onder invloed van hoge druk en nemen de neerslagkansen af. De temperatuur loopt dan weer iets op.

Extremen op 6 september
Hoogste maximum: 28,6° in 1919

Laagste minimum: 3,8° in 1993

Meeste neerslag: 32,1 mm in 1964

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden