Onsterfelijken ruziën over Finkielkraut

Kandidatuur filosoof leidt tot tweespalt in Académie française

KLEIS JAGER

PARIJS - De Franse filosoof Alain Finkielkraut is kandidaat voor een zetel in de prestigieuze Académie française. Maar een deel van dit illustere gezelschap, dat waakt over de Franse taal, keert zich tegen zijn komst. De denker zou het gedachtengoed van de familie Le Pen te dicht naderen.

Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht voor de 64-jarige Finkielkraut, auteur van even succesvolle als pessimistische boeken over liefde, literatuur, religie en onderwijs. Een paar jaar geleden werd hij door de Académie nog onderscheiden met de prijs voor het beste essay.

Maar opeens klonk er gemor onder de koepel van het gebouw aan de Seine waar de académiciens sinds eeuwen bijeenkomen, gekleed in groen uniform met sabel. "Het Front National hoort niet thuis onder de koepel", zo werd een lid geciteerd, anoniem.

De stemming morgen over Finkielkraut en een handvol concurrenten is uitgegroeid tot een evenement.

De leden van de Académie, die sinds 1635 bepalen wat 'zuiver en begrijpelijk' Frans is, kiezen een nieuwe collega als een van hen is overleden. Door de kandidatuur van Finkielkraut, die zijn oog heeft laten vallen op stoel nummer 21 van de in 2012 gestorven schrijver Félicien Marceau, valt de eerbiedwaardige instelling uiteen in twee kampen.

De tegenstanders, die zich niet bekend willen maken, hebben moeite met de 'reactionaire' standpunten van Finkielkraut, die bijvoorbeeld uiterst kritisch is over internet. Vooral zijn laatste boek, l'Identité Malheureuse, ligt hen zwaar op de maag. Hierin laat de zoon van een Pools-joodse immigrant die Auschwitz overleefde zijn licht schijnen over immigratie en de Franse identiteit.

Finkielkraut verwoordt zijn zorg over een natie die de eigen taal, gebruiken en cultuur nauwelijks nog onder de aandacht van nieuwkomers durft te brengen en zich verliest in wat hij een 'hersenloos anti-racisme' noemt.

De stemming is geheim. Het is niet de bedoeling dat de 'onsterfelijken', zoals de académiciens worden genoemd, hun voorkeur bekendmaken, voor noch na de stemming.

Toch neemt een aantal zwaargewichten, geschokt door de pogingen in de coulissen de gevreesde essayist de toegang te ontzeggen, het voor hem op. Onder hen de historici Pierre Nora, Max Gallo en Hélène Carrère d'Encausse. De literator-journalist Jean d'Ormesson, oud-hoofdredacteur van de krant Le Figaro, heeft zelfs laten weten dat hij geen stap meer in de Académie zal zetten als Finkielkraut niet wordt gekozen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden