Onschuldige Amerikaan wordt na politiefout 'gezochte' crimineel

Op dit screenshot is te zien hoe de onfortuinlijke man als opgepakte crimineel wordt opgevoerd. Beeld
Op dit screenshot is te zien hoe de onfortuinlijke man als opgepakte crimineel wordt opgevoerd.Beeld

De 37-jarige Amerikaan Chau Van kwam op de 'most wanted'-lijst van de politie terecht hoewel hij niet eens een strafblad heeft. Nadat hij op een politiekantoor probeerde om het misverstand uit te klaren, werd hij gearresteerd en drie dagen lang opgesloten.

Redactie

Het slachtoffer stond vorig jaar zes maanden lang ten onrechte op de 'meest gezocht'-lijst van het Oakland Police Department. Politiechef Howard Jordan zette tijdens een persconferentie over bendegeweld Chau Vans foto en naam op de lijst van de meest gezochte criminelen in de stad. Het avondnieuws op de lokale televisie noemde hem vervolgens in een item over een schietpartij. Het was een vriend die Chau op de hoogte bracht nadat hij hem opmerkte in het tv-programma.

'Crimineel geeft zichzelf aan'
Van begaf zich onmiddellijk naar een politiekantoor om zijn naam te zuiveren. Maar dat pakte enigszins anders uit: hij werd gefouilleerd, gearresteerd en drie dagen lang achter de tralies gestopt. De politie verspreidde een bericht dat 'een van Oaklands meest gezochte criminelen zich onder druk van de media had aangegeven en van de straat was geplukt.' Van een schietpartij was op dat moment geen sprake meer, wel van een 'aanval met een dodelijk wapen'.

Uiteindelijk werd Van vrijgelaten en nergens voor aangeklaagd, waarop hij vermoedde dat zijn naam wel vanzelf van de lijst met misdadigers zou verdwijnen. Dat gebeurde echter niet vooraleer hij zes maanden later een brief naar de politie schreef.

Woning- en werkproblemen
Misschien niet onverwacht in het licht van al het voorgaande: Chau Van wil nu rechtszaak tegen de plaatselijke autoriteiten beginnen. Volgens zijn klacht werd zijn reputatie van 'een fatsoenlijke burger zonder gewelddadig verleden onherstelbare schade aangedaan'. Bovendien beschrijft hij zijn ervaring als 'een schandalige dwaling'. Van zegt dat hij sinds de vergissing onmogelijk werk kan vinden en al drie keer moest verhuizen. Daarvoor eist hij financiële compensatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden