'Onschuldig als dieren, stralend als goden'

VELDHOVEN - D66 is 'in'. Dat blijkt niet alleen uit de peilingen, die blijven wijzen op een winst van een zetel of achttien bij de komende Kamerverkiezingen. Het blijkt ook uit het enorme aantal partijleden dat het afgelopen weekeinde heeft opgeofferd om mee te doen aan het D66-congres: maar liefst duizend D66'ers waren zaterdag en zondag van de partij in het congrescentrum Koningshof, een voormalig klooster bij Veldhoven.

Terwijl de partijtop het hart vasthoudt of de voorspelde winst bij de verkiezingen wel gerealiseerd zal worden - een winst van acht zetels (van twaalf nu naar twintig) zou volgens een Kamerlid al heel mooi zijn -, lijkt het gemiddelde lid zich weinig zorgen te maken over de peilingen. Hoe kwetsbaar de partijtop zich voelt, gaf Van Mierlo zelf aan in zijn speech voor het congres. Enkele weken geleden moest hij op een bijeenkomst van 400 plaatselijke campagneleiders 'wat inspirerends' zeggen. Maar door wat negatieve publiciteit die juist die dagen over D66 was uitgestort, verkeerde de partijleider in een ietwat 'bedrukte' stemming. Hij had er dus niet zoveel zin in. Van Mierlo: “Daar zaten die vierhonderd man. Het was evident dat de meesten geen flauw idee hadden van wat een politieke campagne is. Maar daar zaten ze: onschuldig als dieren, stralend als goden en met een rotsvast vertrouwen in de juistheid van de zaak. En toen dacht ik: wat zit je toch te zeuren en toen gebeurde het omgekeerde van wat de bedoeling was: ik kreeg de inspiratie van hen en kon die toen weer kwistig teruggeven. Herverdeling van pep.”

Van Mierlo's karakteristiek van de campagneleiders kan zo op een groot deel van de congresgangers van toepassing worden verklaard: onschuldig als dieren en stralend als goden. De twintigers, dertigers en veertigers verkeren in een winning mood. Het wenkende perspectief van een zonnige carriere in de politiek lokt.

Buiten elf van de twaalf zittende Kamerleden ambieren maar liefst 147 D66'ers een (verkiesbare) plaats op de kandidatenlijst voor de komende Kamerverkiezingen. Op het congres waren ze met hun gele badge duidelijk herkenbaar. Op de kiezersmarkt prezen de kandidaat-kandidaten, onder wie opmerkelijk veel vrouwen, zichzelf aan: bij voorbeeld door pamfletten uit te delen en door zelfgemaakte affiches in een van de zalen te hangen.

Niettemin zal het voor het gemiddelde D66-lid nog een hele toer worden om uit te maken wie geschikt is voor het Kamerlidmaatschap en wie niet. Er zit veel kaf onder het koren. Op het congres deden de namen van een aantal serieuze kanshebbers de ronde. Zo is daar Bert Bakker, voorlichter van de Sociaaleconomische raad (SER) en voorzitter van de commissie die het huidige verkiezingsprogramma heeft opgesteld. Net als Bakker gooit vanwege haar sociaal-economische kennis, waaraan de toekomstige fractie een grote behoefte heeft, ook Pauline van de Ven, voormalig redacteur economie van Trouw en NRC-Handelsblad, hoge ogen. Door hun bekendheid zullen waarschijnlijk ook twee andere journalisten het ver schoppen: Marijn de Koning (exParool, ex-NOS-journaal) en Guikje Roethof (ex-HP/de Tijd). Jan Hoekema, hoge ambtenaar op het ministerie van buitenlandse zaken, is eveneens een serieuze kandidaat.

En dan zijn er nog een paar goedgekwalificeerde kandidaten, afkomstig uit etnische minderheden, zoals Chan Choenni.

Ook Emile Esajas, gemeenteraadslid in Amsterdam, Hubert Fermina, wethouder in Dordrecht, en Atilla Arda (een 24-jarige, welbespraakte, nog niet afgestudeerde belastingexpert) maken een goede kans.

De verwachting is dat de eerste twintig plaatsen op de lijst zeker voor eenderde tot de helft uit vrouwen zal bestaan. Voeg hierbij de wens om ook een paar vertegenwoordigers uit etnische minderheden op verkiesbare plaatsen te zetten. Het Kamerlid Kohnstamm riep op het congres al grappend uit dat hij een actiegroep voor witte mannen zal oprichten. Dat lijkt overbodig: naar verwachting zullen de twaalf zittende Kamerleden op een na (Doeke Eisma die naar het Europees parlement vertrekt) allemaal hoog op de lijst terugkeren: op vier na zijn ze allemaal man en wit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden