Onschendbaarheid geldt niet voor uitspraken in media

Tweede Kamerlid voor de Rooms-Katholieke Staatspartij (RKSP) Henricus Ruyter had pech. Toen hij op in 1939 NSB-collega Meinoud Rost van Tonningen uitmaakte voor ’landverrader’ was de vergadering net geschorst. De parlementaire onschendbaarheid gold even niet. Ruyter kreeg 25 gulden boete wegens belediging. Ook nu kunnen politici niet strafrechtelijk worden vervolgd voor uitspraken tijdens een Kamervergadering. Oorspronkelijk beschermde de bepaling politici tegen de nog machtige koning. Nu staat voorop dat de politici in parlementsvergaderingen vrijuit moeten kunnen spreken zonder de angst dat iemand naar de rechter stapt. Buiten die vergaderingen moeten ze op hun woorden letten.

Dat ondervond wijlen Theo Joekes (VVD). Tijdens een spreekbeurt betoogde Joekes dat ’Zuid-Molukkers beneden een bepaalde leeftijd het land uitgezet moesten worden’. In 1978 kreeg hij 1000 gulden boete wegens het aanzetten tot discriminatie en tot gebruik van geweld.

In 1997 moest Hans Janmaat (Centrumdemocraten) 7500 gulden betalen. Bij een demonstratie zei hij ’de multiculturele samenleving af te schaffen’. Een leus als ’Vol is vol’ was discriminerend voor minderheden, oordeelde de rechter.

Leen van Dijke (RPF) stelde in Nieuwe Revu homo’s op één lijn met dieven en fraudeurs: 300 gulden boete, oordeelde de rechter in 1998. Het hof en de Hoge Raad spraken hem later vrij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden