'Ons zelfverdiende geld willen we houden'

De politieke crisis in Kiev dreigt Oekraïne in tweeën te scheuren. In Donetsk (5 december) en waarschijnlijk in alle oostelijke regio's (12 december) zullen de inwoners per referendum stemmen over autonomie.

Wendelmoet Boersema

KIEV - ,,Wij willen dat de winnaar van onze verkiezingen president wordt”, zegt afgevaardigde Vladislav Loekjanov van het regionaal parlement in Donetsk over de telefoon. ,,Niks geen herverkiezing, want er is al gekozen.”

Loekjanov praat of de autonomie van de regio Donbass - waar de zware industrie van Oekraïne is gevestigd - al bijna een feit is.

,,De besluitvorming zal via de democratische weg verlopen. Wij willen ons zelfverdiende geld houden, onze levensstandaard verbeteren, investeren in de regio.” De afgevaardigde vindt samenwerking met andere oostelijke regio's - waar de meeste van de ongeveer 18 procent etnische Russen in Oekraïne wonen - noodzakelijk. ,,Donetsk wil met zuid, oost en centrum samenwerken. Alleen niet met die muitende regio's in het westen.”

In het zuiden op de Krim - dat al een autonome status heeft - zei de voorzitter van het regioparlement dat afscheiding niet gewenst is. Maar in de hoofdstad Simferopol werd gedemonstreerd met leuzen als 'Krim voor Janoekovitsj, Krim voor Rusland'.

In Donetsk - moederstad van presidentskandidaat Janoekovitsj - verhardt de stemming zich met de dag. Zijn aanhang komt elke middag bijeen op het centrale Lenin-plein. Zondag braken er een paar vechtpartijtjes met oppositieaanhang. ,,De tv overspoelt ons met de boodschap 'Donbass voedt Oekraïne, wij gaan naar Rusland”, zegt journalist Sergej Foermanjoek van oppositiekrant Ostrov. ,,De meer liberale zenders zijn sinds vandaag afgesloten.”

,,Men vertelt ons dat het westen op onze kosten leeft”, zegt zakenman Oleg Gryshyn, vrijwilliger bij de organisatie 'Democratisering Oekraïne'. Volgens hem zal meer dan twee derde van de bevolking vrijwillig voor de vorming van een autonome republiek binnen Oekraïne stemmen. ,,Maar ik denk niet dan ons leven dan verbetert. De oligarchen blijven de baas van de zware industrie. En er kan chaos uitbreken.”

Janoekovitsj heeft het autonomiestreven niet hardop ondersteund. In zijn campagne beloofde hij dubbel burgerschap en een officiële status voor het Russisch. Janoekovitsj hamerde zondag op het gevaar van bloedvergieten als er radicale stappen worden gezet. Tatjana Stroj, die Janoekovitsj hielp bij zijn campagne, juicht autonomie toe. ,,Maar ik zou niet bij Rusland willen horen.”

Afgevaardige Loekjanov houdt zich op de vlakte of de Donbass zich moet aansluiten bij Rusland. ,,Dat is vandaag nog tegen de Grondwet. Het is een vraag voor morgen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden