'Ons Zeeuwse koningslied is veel feestelijker'

Mar van der Veer, componist

Mar van der Veer (61) uit Zierikzee is componist, school- en kerkmusicus. Hij maakte samen met predikant en dichter Michiel de Zeeuw een Zeeuws koningslied: 'Kom naar Zeeland'.

"Het was me al snel duidelijk dat ik voor de compositie van het officiële Koningslied niet in aanmerking kwam. Er werd een keuze gemaakt uit bekende artiesten. Dat was voorgekookt, dat zou met mij niks worden.

Wat ik gek vind, is dat voor dat lied eerst de muziek is gemaakt, en dat daarna de tekst erbij wordt geschreven. Iedereen kan zelfs een regel inleveren. Michiel de Zeeuw en ik hebben het net andersom gedaan. Hij heeft de tekst van 'Kom naar Zeeland' gemaakt, gericht op het koningspaar en op iedereen die mee wil zingen.

Ik heb er een muzikale jas omheen samengesteld. De tekst straalt wat uit, die gaat over water, natuur, verbondenheid. Je maakt muziek die bij de woorden past, en niet andersom.

Ik denk dat uit ons lied meer energie en feestelijkheid spreekt en oproept tot betrokkenheid. Dat heeft alles met de woorden te maken. Het is anders dan de zoetige weemoedigheid die ik proef in de melodie zoals die is gemaakt door John Ewbank.

Op 27 april houden we een 'Zierikzingt' in het gemeentehuis in Zierikzee. We willen de activiteiten op 30 april niet verstoren, en 27 april is de verjaardag van de nieuwe koning. Als ik het Koningslied mooi genoeg vind, dan zing ik op 30 april gewoon mee, misschien wel samen met de Russische schoonfamilie van mijn zoon. Zij komen die dag bij ons in Zierikzee tv kijken, ze willen zo'n Nederlandse troonswisseling weleens meemaken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden