'Ons vieze, smerige verleden'

Oud-wielrenners Raboploeg: Doping hoorde erbij\ Arts instrueerde epo-gebruik

Adri van Houwelingen was zeventien jaar lang ploegleider bij Rabobank, maar bij een dopingprogramma is hij nooit betrokken geweest. Hij zegt zelfs nog nooit met een renner over doping te hebben gesproken.

Dit verklaarde hij zaterdag als reactie op de reportage in NRC Handelsblad, waarin wordt onthuld dat binnen de Raboploeg vanaf het eerste jaar (1996) op grote schaal naar verboden middelen is gegrepen. Dat verhaal kwam tot stand na voornamelijk anonieme gesprekken met talloze oud-renners en betrokkenen.

Dat anonieme, dat is wat Van Houwelingen tegenstaat. Nog dezelfde dag krijgt het breed gefundeerde verhaal van Thijs Zonneveld, de journalist die als oud-wielrenner ingangen vond bij renners en betrokkenen, meer gezag. Danny Nelissen, die in 1996 en 1997 renner was bij de ploeg, verklaart dat hij een van de anonieme getuigen was. In de beginjaren van de Raboploeg zegt de huidige wielercommentator epo te hebben gebruikt. Het wondermiddel werd hem toegediend door ploegarts Geert Leinders. En dan blijft ook Marc Lotz aan de almaar uitdijende sneeuwbal kleven als hij verklaart in zijn tijd bij Rabobank epo en cortisonen te hebben gebruikt.

Ook Thomas Dekker doet in NRC een boekje open. Hij heeft er net als Lotz een dopingstraf opzitten. Dekker zag bij zijn toetreden tot de Raboploeg in 2004 meteen wat Van Houwelingen in al die jaren is ontgaan. "In het milieu waarin ik terechtkwam, hoorde doping erbij. Sterker nog: doping was a way of life voor veel ploeggenoten en collega's om mij heen." Hem werd door ploegartsen uitgelegd hoe hij epo moest gebruiken, verder moest hij het allemaal zelf uitzoeken.

Dat was anders in dat eerste jaar, als de groots opgetuigde ploeg het lachertje wordt van het peloton. Een dopingschandaal zou onvergeeflijk zijn in een tijd dat een bank nog een instituut van onkreukbaarheid en betrouwbaarheid was. Aan de andere kant worden prestaties geëist voor de 10 miljoen geïnvesteerde guldens. En dat uitgerekend in een periode waarin alle dopingremmen los gingen dankzij het niet te traceren epo.

In november stopte Rabo met de professionele wielerploeg met als verklaring dat de wielersport institutioneel rot is. Wrang genoeg gebeurde dat juist op een moment dat Rabobank als een van de schoonste ploegen in het peloton werd gezien. Maar de bank zag hoe steeds meer drek werd opgediept uit eigen beerput.

Eerst was het Levi Leipheimer die met zijn getuigenis tegen Lance Armstrong ook uit de school klapte over zijn tijd bij de ploeg (2002 en 2004). Vervolgens lekte uit de niet-geanonimiseerde versie van het Usada-rapport uit dat er bij Rabo sprake was van systematische doping. En nu wijst alles erop dat die periode niet tot een paar jaar beperkt is gebleven.

Al in mei van het eerste jaar riep toenmalig ploegleider Jan Raas zijn manschappen bijeen en zette ze met de rug tegen de muur. Voor het eerst viel het woord epo. "Ploegarts Geert Leinders riep de renners een voor een bij zich op de kamer", voor uitleg over wat het middel doet en hoe het moest worden gebruikt.

"We werden uitgelachen en vernederd door de concurrenten, de ploegleiding vond ons maar watjes", schetst Nelissen de situatie. Hij ging overstag omdat hij geen diploma's had en bang was dat hij zijn vrouw en kinderen niet meer kon onderhouden. Aan epo, zo zegt hij, heeft hij nooit een euro uitgegeven. Alles werd geregeld door Leinders.

Nelissen wil met zijn verklaring de huidige generatie confronteren met 'ons hele vieze, smerige verleden' waartegen niemand optrad. "De UCI noch de KNWU stak een vinger uit, zelfs niet nadat sommigen van ons hadden geklaagd bij die instanties. Je werd als een klein kind afgeserveerd, we waren totaal vogelvrij. (...) Het is één groot circus geweest, waarin goede mensen van de ene op de andere dag opeens tot slechteriken werden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden