Ons’ Lieve Heer op Solder gaat nogmaals ondergronds

Het op het een na oudste museum van Amsterdam, het Ons’ Lieve Heer op Solder, gaat fors uitbreiden. Het museum zal straks bestaan uit twee panden en daarmee twee keer zo groot worden. De afgelopen jaren heeft het museum geëxperimenteerd met zijn inrichting en programmering maar het eeuwenoude herenhuis aan de Oudezijds Voorburgwal kan zijn ambities in het huidige pand niet meer waarmaken.

Het huis werd in 1661 gekocht door de welgestelde kousenkoopman Jan Hartman. Het karakteristieke 17de-eeuwse interieur uit diens rigoureuze verbouwing is tot op de dag van vandaag behouden gebeleven. Echt bekend is het museum om de verrassend grote rooms-katholieke zolderkerk, die over de volle diepte van het ogenschijnlijk gewone vier ramen brede grachtenpand is gebouwd. De kerkgangers kwamen binnen via een ingang aan het naast het pand gelegen steegje.

De kerk is ontstaan ten tijde van de Reformatie, toen katholieken geen openbare kerkdiensten mochten houden in het protestante Amsterdam. De schuilkerk heeft tot 1887 dienstgedaan tot de komst van de grotere St. Nicolaaskerk tegenover het Centraal Station de zolderkerk overbodig maakte. In dat jaar werd het pand gekocht door particulieren en werd het een museum.

Nu breidt het museum dus uit met een tegenovergelegen pand. Beide gebouwen, aan weerszijden van de Heintje Hoekssteeg, worden door een grote ondergrondse passage met elkaar verbonden. De panden krijgen verschillende functies: het Nieuwe Huis zal als museum worden ingericht, terwijl het Oude Huis teruggaat naar zijn kern, als een historisch huis waar mensen woonden, werkten en hun geloof beleden. Ook komen er voorzieningen als een entreeruimte, garderobe, sanitair, museumwinkel, horeca én ruimte voor dialoog, ontmoeting en educatie.

De verbouwing is onderdeel van project 1012, een poging van de gemeente Amsterdam om de uitstraling van de historische binnenstad te verbeteren. De restauratie, herinrichting, uitbreiding en nieuwe programmering gaan zeker 10 miljoen euro kosten. De architect van het Nieuwe Huis is Felix Claus van Claus en Kaan architecten. De restauratie van het Oude Huis wordt gedaan door restauratiearchitect Frederik Franken. De restauratie begint komende zomer, de ondergrondse passage en de verbouwing van het Nieuwe Huis volgt het volgend jaar.

In 2011 zal het museum zijn deuren in de nieuwe vorm openen. Tot die tijd blijft het tijdens de werkzaamheden gewoon geopend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden