Ons leven perfect

Vergeet de vreugdeloze spaarlamp: bij Philips is het nieuwe lichttijdperk allang aangebroken. Bent u klaar voor een huis dat organisch meebeweegt met uw bioritme?

ANNETTE WIESMAN

De tijden zijn waarlijk veranderd. Waar het ontwerpen van lampen vroeger in de eerste plaats een fysiek ambacht was, heeft de Vlaming Lieven Verdin, hoofdontwerper 'connected licht' bij Philips het over 'het huis als ecosysteem' en 'the internet of things'.

We bevinden ons in het Vlaamse Kontich, waar de consumentenverlichting van Philips wordt ontworpen en getest. Hier wordt geanticipeerd op een nieuw tijdperk in verlichting en lifestyle. Het internet der dingen, dat wil zoveel zeggen als een netwerk van 'slimme' objecten die onderling met elkaar kunnen communiceren. Waar internet in eerste instantie mensen met elkaar verbond, zijn nu de dingen aan de beurt. Philips is lang niet de enige die hiermee bezig is, ook andere bedrijven in consumentenelectronica verwachten er veel van.

Voorlopig staat het futurisme van de 'licht-ecosystemen' in Kontich in schril contrast met de alledaagse praktijk in menig huishouden. Sinds het productieverbod op de gloeilamp worstelt menig consument met de gehate spaarlamp, die na een traag opgloeien een vreugdeloos, vuilgeel licht verspreidt. Associaties met sombere sovjet-vergaderzaaltjes en verlepte bloemen zijn nooit ver weg. De spaarlamp doet ons terugverlangen naar die goeie ouwe gloeilamp.

Een misverstand: niet de spaarlamp, maar de ledlamp is de opvolger van de gloeilamp. Led staat voor licht-emitterende diodes, wat betekent dat de lamp wordt aangestuurd door elektronische impulsen. Leds kunnen daardoor eenvoudig op allerlei manieren gemanipuleerd worden, zoals in kleur en lichtsterkte. Fel zijn ze allang niet meer; ze komen in alle kleuren (zestien miljoen, om precies te zijn) en lichtsterktes. Verder zijn ze veel energiezuiniger dan andere lampen, gaan ze langer mee (twintig jaar, claimt Philips) en zijn ze klein, waardoor ze ontwerpers een eindeloze vrijheid geven.

Lieven Verdin wijst op een hol tafellampje dat iets wegheeft van een loep. "Omdat het lichtarmatuur geen peertje in het midden nodig heeft, kun je veel meer spelen met de vorm", vertelt hij. Vanwege de lange levensduur van de led kunnen tafellampen, leeslampen en schemerlampen net zo goed volledig geïntegreerd op de markt worden gebracht; na twintig jaar zijn veel klanten toch zoetjesaan toe aan een nieuw model. Dat maakt het artikel duurder, maar er staat 80 procent energiebesparing tegenover. Binnen afzienbare tijd zal het volledige Philips-portfolio dan ook uit ledlampen bestaan.

Een ander voorbeeld is de Piega Luce, een hangend houten object met aan de onderkant een smalle lichtrand. "Dit soort luminaires doet je nadenken over licht, dat zowel stoffelijk als onstoffelijk is", zegt Verdin. "Mensen gaan in de winkel vaak voor het decoratieve aspect van een lamp. Vaak valt de kwaliteit van het licht daarna tegen. We geven klanten hints om ze te laten nadenken over licht."

Klanten zélf laten nadenken over licht, dat is pas een echte uitdaging bij de in 2012 uitgebrachte Philips Hue. Met dit product zette het electronicaconcern de eerste stap in gepersonaliseerd en 'connected' licht, dat draadloos via wifi kan worden aangestuurd. Philips is overigens niet de enige die een dergelijke slimme lamp aanbiedt; ook Greenwave Reality en Lifxbulbs brachten ze op de markt. De Hue bestaat uit een zogenoemde bridge (bedieningspaneel) die op een router moet worden aangesloten, en drie ledlampen die in iedere willekeurige lamp in huis kunnen worden geschroefd. Met een app op de smartphone of tablet kan de klant vervolgens verschillende lichtrecepten oproepen, afgestemd op zijn persoonlijke behoefte. Er is keuze uit lichtrecepten met namen als 'Kilimanjaro', 'Strand' en 'Diepzee'.

Gebruikers kunnen hun eigen recepten maken en die delen op internet. Denk: op zaterdagmiddag een lome rode loungeverlichting in de zithoek, op doordeweekse ochtenden activerend lichtblauw licht en een babyfoon die babygehuil vervangt door een kalmerend, zacht pulserend licht.

Dat klinkt theateraal: je huis als belevenis, je leven perfect uitgelicht. "Prima als dat is wat u eruit haalt, maar er is veel meer", reageert Verdin. "De verlichting in huis kan ook volledig worden afgestemd op uw bioritme. Zo is er een slimme armband die biodata meet en een app die de helderheid van het wekkerlicht vervolgens afstemt op de diepte van uw slaap." Er is onderzoek gedaan naar de beste lichtomstandigheden om te lezen, relaxen, activeren en concentreren. Ook wordt gebruik gemaakt van kennis die afkomstig is van de researchafdeling Zorg van Philips, zoals de toepassing van geruststellend licht in een scanner voor kinderen. Hoe serieus dat onderzoek is? "U kunt het betwijfelen, maar u ontspant niet met tl-licht", aldus Verdin

Gretige voorlopers zijn er altijd, maar de stap naar de gemiddelde klant is een grote. Philips worstelt ermee. "Je vergt wel iets van de klant", beaamt Verdin: "Inbeelding." Belangrijk is de bewuste keuze voor een open ecosysteem, waarop niet alleen andere producenten kunnen inhaken, maar ook klanten met zelfgemaakte software. Een bekend genre is dat van de IFTTT (if this, then that)-app, die reageert op bepaalde gebeurtenissen. Een populaire tijdens de wereldvoetbalbeker was een app die de kamer rood-wit-blauw kleurde bij elk doelpunt van het Nederlands elftal. Een andere app kleurt alle lichten blauw als het buiten regent. Een derde laat een lamp op rood springen bij een Facebooklike. "Je kunt het zo zot niet bedenken", zegt Verdin. "Alles is mogelijk met zo'n open ecosysteem." Inmiddels zijn er bijna 200 apps beschikbaar voor de Hue.

Waarschijnlijk is het nog even wachten op die éne app die precies in een knagende behoefte voorziet en de Hue of aanverwante connected producten onvermijdelijk maakt. Verdin is vol vertrouwen: in 2020 zal volgens hem meer dan de helft van de Nederlanders een vorm van connected licht in huis hebben. "Het licht in huis zal steeds vloeiender worden, met genuanceerder en natuurlijker ogend licht", voorspelt hij. Een huis dat organisch meebeweegt met je leven, dat zal uiteindelijk een groot publiek aanspreken. Tegen zonlichtimitaties op lange midwintermiddagen kan geen spaarlamp op.

10 apps voor Philips Hue

1. Variabel sleep cycle alarm. Wakker worden als je lichaam er klaar voor is

2. Magma Hue. Zelf kiezen uit het gehele kleurenpalet

3. Ambify. Reageert op ritme, bas, midden- en hoge tonen van muziek

4. Quick Hue. Zelf snel kleuren componeren

5. Hue Scintillator. Kleurencyclus met allerlei variabelen.

6. Goldee. Gebruikt de kleuren uit een geselecteerde foto als input

7. Set lamp according to today's temperature (IFTTT)

8. If your favorite team at football gonna win (knipperen je lampen, IFTTT)

9 . Als bepaalde aandelen boven een bedrag stijgen (start een regenboog feestje, IFTTT)

10. Change a hue-light to green if a plant needs water (IFTTT)

De Philips Hue (euro 199,95) is verkrijgbaar in Apple Stores en bij Bol.com

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden