De vraag van Monic

Ons gezond verstand is naar de maan

Monic SlingerlandBeeld Leo Lanser

Lezers vinden een reis rond de maan verspilling van geld en slecht voor het milieu. Ze gaan niet mee met Elon Musk.

Achttien Boeings

Nee, ik wil niet op reis als maantoerist, zelfs niet als ik de reis cadeau kreeg. Ik las dat de raket die de twee toeristen omhoog brengt dezelfde stuwkracht heeft als achttien Boeings 747. Voor het plezier van die twee mensen worden tonnen CO2 in de atmosfeer gebracht. Het feit dat je het je kunt permitteren om zo’n uitstapje te maken legitimeert nog niet dat je het ook doet. Dat geldt voor alles waarbij ten behoeve van een enkeling een onevenredig groot beroep wordt gedaan op datgene wat beschikbaar is voor de hele mensheid.

F.G. Kluit Steenwijk

Toerist heeft er niets te zoeken

Briefschrijfster Alleke Wieringa uit Houten (Opinie, 4 maart) heeft het wat mij betreft volledig goed gezien: toeristen hebben in de ruimte helemaal niets te zoeken. Niet op Mars en ook niet in een rondje om de maan. Ik vrees echter dat menselijke kortzichtigheid op zoek zal blijven gaan naar de adrenalinekick.

Daarvoor wijkt het besef dat zegt dat we zuiniger met de aarde en ons milieu zouden moeten omgaan. Oftewel: ook ons gezond verstand is kennelijk naar de maan.

Joop van der Wal Wijhe

Tekst loopt door onder afbeelding

De bestuursvoorzitter van Tesla Motors Elon MuskBeeld AFP

Groot podium

Natuurlijk zou ik wel willen meedingen. Ik zou natuurlijk niet omhoog geknald willen worden. Maar ik heb dan bekendheid en daarmee een groot podium gekregen om mijn ongenoegen over dit absurde idee te ‘lanceren’.

Ik probeer op mijn manier zuinig met alles om te gaan. Doe alles binnen een straal van 30 kilometer met de fiets, maak geen vliegvakanties. Ik geef dit ook aan mijn kinderen door.

Ik zou de heer Elon Musk willen adviseren: wij leven op deze Moeder Aarde waar de nood zo hoog is en de natuur zo aangetast wordt, doe wat zinnigers met uw vermogen. Zodat u dan niet meer vanaf de maan hoeft te kijken hoe mooi onze planeet is, maar bekijk haar van heel dichtbij.

Frans van Lier Huizen

Ik durf niet in een raket

Nee, ik wil nooit mee met de reis rond de maan. Mijn moeder zou zeggen: “Nog niet voor al het geld op de wereld”. Ik zou nog niet eens met Max Verstappen in zijn raceauto, op het circuit van Zandvoort, mee durven rijden. Laat staan als inzittende van een raket met veel knoppen en handels.

Leo van der Lans Oldebroek

Dit allemaal voor eigen genot?

Tenhemelschreiend, dat er mensen zijn, die 50 miljoen dollar willen betalen voor 5 dagen in de ruimte. Afgezien van de enorme milieuschade, dit allemaal voor eigen genot? Wat kan er met dit geld niet allemaal voor goeds gedaan worden voor arme mensen.

Remine van der Zwan-Veen Zwolle

Buitenaardse kolonie

Lang geleden had ik een bijzondere droom. Ik ontmoette een jongeman die helemaal in zijn eentje op de maan bivakkeerde. Zijn taak was om er water en zuurstof te genereren, ter voorbereiding op het stichten van een menselijke kolonie aldaar. In elk geval was het een hoopgevende droom, ondanks de eenzaamheid van de jongen. Maar nú al een rondje langs de dark side of the moon maken ? Nee, daarvoor ben ik te veel een bangebroek.

Petra de Winter Voorburg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden