Ons belang

Een ideaal, een ergenis of gewoon de wens betrokken te zijn. Mensen hebben allerlei motieven om zich te organiseren. Martijn de Rijk volgt hen. Een tocht door het maatschappelijk middenveld. Deel 6: Midden en Klein Bedrijf (MKB) - Haarlem

Martijn de Rijk

Jan Vegter is dan wel voorzitter van MKB-Haarlem, hij heeft ook nog een eigen zaak, dus komt hij niet voor de eerste keer te laat op de bestuursvergadering. Maar hij weet waar hij het meteen over wil hebben: de Stephen sonstraat. In de Stephensonstraat zijn louter dienstverlenende bedrijven gevestigd, winkels, opslag, distributie; geen kantoren - dat staat in het bestemmingsplan. Jan kent een paar bedrijven die eindeloos bezig geweest zijn om daar een groot pand te huren, maar dat kon niet omdat ze er kantoorruimte van wilden maken. Nu is in datzelfde pand het bureau vreemdelingenzaken gekomen. In twee weken tijd is dat geregeld - zo maar.

Nu wil Jan voorop stellen dat de vreemdelingendienst èrgens in Haarlem terecht moet kunnen, dus daar is het hem niet om te doen. Maar waarom konden voor die dienst alle regels opzij gezet worden, en voor die ondernemers niet? Terwijl, moet je zien, vanaf dag 1 was er in de hele straat geen parkeerplaats meer te vinden. Wat ik wil weten, zegt Jan tenslotte, is hoe etaleren we hier het MKB-belang? Bezwaar aantekenen? Inbrengen bij het wethoudersoverleg?

Ze kijken Jan eens aan. Hoe is dat precies gegaan, vraagt Jaap - ja, dat vraagt zo'n wethouder natuurlijk, en als je dat niet kan vertellen ben je zo'n schreeuwclub. Dat weet Jan wel, maar hoe moet je als MKB hiertegen protesteren - dit is een belangrijk geval, dit gaat over rechtszekerheid.

Weet je wat, zegt iemand, koppel het aan de kwestie van stomerij Sassen. Sassen had een ontluchtingspijp door een kamer laten lopen; dat is onttrekking van woonruimte, zei de gemeente - hij moest alles in de oude staat herstellen. Dus als Sassen bij de wethouder aan de orde komt, zoiets waar de regels tot-achter-de-komma nageleefd moeten worden, dan kun je bij het punt Stephensonstraat mooi zeggen: en, hoe zit het d r met de regels?

Jan is niet echt tevreden, hij had iets pittigers gewild. Jan is nogal recht voor zijn raap, wat ongepolijst soms, om het zo maar eens te zeggen. Dat werkt vaak wel, maar af en toe moet iemand zeggen 'effe dimme Jan', en dat accepteert hij ook gewoon. Doet iedereen trouwens. Ze gaan allemaal wel eens te snel. Ze voeden elkaar eigenlijk voortdurend op - zo ziet Jaap het.

Vanaf het begin dat dit bestuur er zit, zo'n jaar of drie vier geleden nu, hebben ze zich voorgenomen dat ze het beter zouden gaan doen: niet alleen maar klagen. Vanaf nu, had Jan bij zijn eerste vergadering als voorzitter gezegd, zijn we altijd vóór. MKB was zo'n tegenpartij - altijd verongelijkt, altijd de zeurpiet. Het ging ook slecht met de club. En moet je nu zien - afgelopen maand wéér twee nieuwe leden erbij.

Ze zijn vandaag met z'n zevenen. De vergaderdiscipline is niet groot, de gezelligheid wel, en af en toe wordt er iemand gedold. Dat Feyenoord verloren heeft, daar denken ze Jaap mee te kunnen hebben, maar hij geeft geen krimp. Er is een rapport over de regio door de Rabo voor het MKB opgesteld, en dat belooft wat. De gemeente komt er niet goed van af.

Op 5 november is de grootse presentatie, maar hoe voorkom je dat op 6 november het Haarlems Dagblad er maar 300 woorden aan wijdt en verder niks? Dan toch maar wat schipperen met het embargo, en het nieuws een dag eerder. Die jongens van de Rabo hebben er trouwens erg hun best op gedaan. Jan wil een borrel voor ze geven, goed voor de contacten ook. Na afloop naar het voetballen, Haarlem-Eindhoven. Mooi, de opsteller van het rapport komt uit Eindhoven. Kan ie gelijk met de bus terug, haha. Moet Eindhoven wel winnen. Dat zit er wel in als Haarlem zo doorgaat.

Ineens is het bijna afgelopen, de helft blijkt nog ergens ander te moeten vergaderen. Maar Joost, de bloemist, de enige detailhandelaar van het stel en de MKB-man in het plaatselijk verkeersoverleg, moet morgenavond ergens hun mening geven over een vrije busbaan dwars door het centrum. Dwars-door-het-centrum, het idee alleen al! Alternatieve routes, tunnels, wegbreedtes, draaicirkels - het komt allemaal ter sprake, maar de conclusie is dat ze hartstikke tegen zijn. Nee, zegt Jan fijntjes, we zijn niet tegen, het is alleen onze voorkeur niet.

Een hoop werk, zo'n voorzitterschap. Commercieel is het wel handig voor Jans adviesbureau voor ruimtelijke ordening - hij krijgt de wethouder makkelijker aan de lijn. Maar je moet daar voorzichtig mee zijn; en trouwens, eigenlijk wil hij zich alleen maar overal mee kunnen bemoeien. Jan zat ook al tien jaar in de raad voor D66. Haarlem is van hem, helemaal, en hij heeft er meeslepende plannen voor. Zoals dat van de tunnel onder Haarlem - dan kunnen de mensen snel naar het strand. Er moet alleen wel één afslag naar het centrum in zitten. En, zegt Jan dromerig, als dan tien procent hier uitstapt, en honderd euro uitgeeft...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden