Onrust rond Rotterdamse moskee

(Novum) - Enkele tientallen mensen hebben vrijdagochtend voor onrust gezorgd bij een moskee in Rotterdam. Zij protesteerden tegen het bestuur van de nieuwe Essalam Moskee. Twee mensen zijn meegenomen naar het bureau, maar niemand is aangehouden, zegt een woordvoerder van de politie. Omstreeks 14.00 uur was de rust teruggekeerd.

De boze moskeegangers gooiden bij de Polderlaan een ruit in van de auto van een man die verantwoordelijk is voor de bouw van de moskee. De vicevoorzitter van het bestuur werd uit veiligheidsoverwegingen door de politie weggevoerd.

De Essalam Moskee moet onderdak bieden aan de Rotterdamse Marokkaanse gemeenschap die nu het gebedshuis aan de Polderlaan bezoekt. De bouw van de moskee wordt grotendeels betaald door een sjeik uit Dubai. Moskeegangers vinden dat de geldschieter te veel invloed heeft op het reilen en zeilen in de moskee. Ook vinden ze dat het bestuur meer openheid moet geven over de boekhouding en de vertraagde bouw van de moskee.

Onlangs grepen bezoekers in het gebedshuis aan de Polderlaan de microfoon om hun onvrede over het bestuur duidelijk te maken. De rechtbank ontzegde hen daarop voor zes maanden de toegang tot de nieuwe moskee aan het Vredesplein en de huidige moskee aan de Polderlaan.

Moskeegangers hadden burgemeester Ivo Opstelten en wethouder van Wonen en Ruimtelijke Ordening Hamit Karakus donderdag gevraagd te helpen, voordat er slachtoffers vallen. De gemeente Rotterdam weigert echter te bemiddelen in het conflict.

De PvdA-Kamerleden Jeroen Dijsselbloem en Martijn van Dam hebben vrijdag vragen gesteld aan minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) over de buitenlandse invloed in de Essalam Moskee. Zij willen dat Nederland er bij de regering van de Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai onder valt, op aandringt dat de sjeik afziet van zijn invloed in de Rotterdamse moskee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden