Onrust over gaswinning zwelt aan

Minister Kamp op spoedbezoek in Groningen Bewoners woedend, politiek bezorgd over bevingen

Met het nodige cynisme bekeken de inwoners van Middelstum de brief over de ozb die zaterdag werd bezorgd. Sinds vrijdag weten de bewoners van het dorp en andere dorpen in Noord-Groningen het namelijk zeker: hun huizen zijn geen stuiver meer waard.

Die dag kwam het nieuws dat Noord-Groningen aardschokken tussen de 4 en de 5 op de schaal van Richter kan verwachten, door gaswinning uit het Groningen-veld door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam).

Dat veroorzaakte zoveel onrust dat minister Kamp (economische zaken) dit weekend al afreisde naar de noordelijke provincie, voor een tweedaags spoedbezoek. Hij trof een woedende vereniging Groninger Bodem Beweging (GBB) die al jaren hamert op de schadelijke effecten van gaswinning. Klap op de vuurpijl was een schok bij het dorp Huizinge van 3,4 op de schaal van Richter - 16 augustus vorig jaar. Die dreef mensen de straat op, en leverde de NamM een record van 2500 schadedossiers op.

Ook vandaag is Kamp nog in de regio om met bestuurders en bewoners te spreken. Kees Reinders uit Middelstum zou zo mee kunnen praten. Hij had net de door aardbevinkjes veroorzaakte schade aan zijn woning laten herstellen, toen de schok van 16 augustus kwam. De 81-jarige laat een kamer op de bovenverdieping zien waar hij zijn gemberpotjesverzameling bewaart. Een dikke lange scheur in de muur is zichtbaar. Eenzelfde verhaal voor Hilda Groeneveld, secretaris van de GBB. Bij haar staat de schoorsteen los op het huis.

Jarenlang bezwoeren de Nam en het KNMI dat het zou blijven bij bevingen van maximaal 3,9. Nieuw onderzoek, waarbij ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) was betrokken, toont nu aan dat die bovengrens niet gegarandeerd kan worden. Ook staat vast dat het groeiende aantal bevingen en hun stijgende zwaarte het gevolg zijn van de toegenomen gaswinning. Het SodM raadt minister Kamp aan de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk te minderen.

Maar dat is economisch onverantwoord, was Kamps eerste reactie. Het Groningen-gasveld levert de schatkist veel geld op: vorig jaar 11,5 miljard. Daarbij komt volgens Kamp dat 97 procent van de Nederlandse huishoudens afhankelijk is van het Groninger gas en het ook wordt geleverd aan België, Duitsland en Frankrijk. Wel zegde Kamp al extra onderzoek toe om te zien of en hoe de bevingen kunnen worden ingedamd.

Kan zijn, maar toch moet de gaswinning worden teruggeschroefd, vindt de GBB. Om 'levensgevaarlijke toestanden' te voorkomen. De burgemeesters van Loppersum, Eemsmond, Ten Boer, Bedum, Winsum, Delfzijl, Appingedam en Slochteren zullen vandaag bij Kamp aandringen op veiligheidsgaranties. Burgers mogen vanavond, in Loppersum, met de bewindsman in gesprek. Zij zullen zeggen dat de 100 miljoen euro die de Nam vrijdag toevoegde aan de bestaande schaderegeling een lachertje is en met de GBB smeken om de gaswinning een tandje lager te zetten.

Beslissing over gaswinning op zijn vroegst eind dit jaar
Minister Kamp (economische zaken) beslist op z'n vroegst pas eind dit jaar over de gaswinning in Groningen. "Dat kan nog alle kanten opgaan", zei hij gisteravond. Om meer en grotere aardbevingen te voorkomen, moet de gaswinning worden teruggeschroefd, adviseert het Staatstoezicht op de Mijnen.

Het advies heeft tot veel onrust in de provincie geleid. Kamp (VVD) praat vandaag met Groningse bestuurders en bewoners over de kwestie. De PvdA in de Tweede Kamer en in de Groningse Staten vindt dat Kamp te weinig oog heeft voor de veiligheid en de belangen van de bewoners, en te veel voor de economische belangen. Kamp is ook bezorgd, zei hij, maar hij noemt het economisch onverantwoord om de gaswinning terug te schroeven.

De PvdA in de Tweede Kamer wil dat het aanvullende onderzoek niet door de gaswinorganisatie Nam zelf wordt gedaan. De provinciale PvdA heeft een spoeddebat in de Provinciale Staten aangevraagd.

Aardbevingen door gaswinning in Noord-Groningen worden talrijker en heviger. Bewoners willen dat de winning wordt teruggeschroefd, minister Kamp vindt dat economisch onverantwoord.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden