Onrust over antenne op de kerktoren

Terwijl de gemeente Barneveld uit angst voor de gezondheid van de burgers voorlopig weigert masten voor mobiel internet te plaatsen, tekende het bestuur van de Bethelkerk in Barneveld een contract voor een UMTS-antenne op de toren. Leden van de kerk zijn furieus.

„Twee weken geleden raakte ik gealarmeerd”, zegt organist F. Bennen van de Bethelkerk. „Toen zag ik een briefje waar werkzaamheden ten behoeve van Telfort op genoemd werden. Bij navraag bleek dat de kerkenraad had besloten een telefoonbedrijf een UMTS-antenne op de toren te laten plaatsen. Zonder overleg met omwonenden of kerkleden. Ik voel me daar niet veilig bij. Er is nog niet aangetoond dat de straling van die masten geen gevaar voor de gezondheid oplevert.”

Bennen stelde een petitie op en ging de deuren langs met handtekeningenlijsten. Die werden massaal ingevuld. Maar het kerkbestuur blijft bij zijn besluit. „De kerk heeft geld nodig en Telfort betaalt huur. Wij dachten er niet aan om leden of omwonenden te informeren. Het is volkomen legaal. En in de omgeving staan al een stuk of wat antennes.”, zegt kerkrentmeester A. Frankes.

Steeds vaker besluiten gemeenten en woningbouwcorporaties dat zij geen vergunningen voor UMTS-masten meer afgeven. Inmiddels hebben 50 gemeenten zo’n besluit genomen. In het afgelopen halfjaar kwam daar ook de gemeente Barneveld bij. Voor antennes die lager zijn dan 15 meter is echter geen vergunning vereist. Die worden vaak geplaatst op flatgebouwen en nu dus ook op kerkgebouwen.

De gemeentebesturen wachten op de uitkomsten van een gezondheidsonderzoek dat afgelopen najaar werd gehouden in Zwitserland. De resultaten van dat onderzoek zijn nog niet bekend. „Zolang niet aangetoond is dat die straling veilig is, mag die antenne niet in een dichtbevolkte wijk”, zegt organist Bennen van de Bethelkerk, Uit het naburige Kootwijkerbroek en Voorthuizen kent hij verhalen: in Kootwijkerbroek lukte het omwonenden om een geplande mast te laten verplaatsen, op de PKN-kerk in Voorthuizen staat al een antenne. Sindsdien heeft de koster hoofdpijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden