Onrust om ’vernatting’ Utrechtse polder

door George Marlet

Vierhonderd polderbewoners worden voor een hoger milieubelang mogelijk ’uit hun paradijs verdreven’. Het provinciebestuur van Utrecht worstelt met het plan.

Een ritje over de smalle Waverdijk (’Alleen voor bestemmingsverkeer’) maakt de bijzondere ligging van de polder Groot Mijdrecht Noord direct aanschouwelijk.

Aan de ene kant stroomt de Waver. Het water staat tot aan de rietkragen, die deels zijn gekapt om de beschoeiing te vernieuwen. Aan de andere kant, een royale zes meter lager, strekt de polder zich uit – als een enorme badkuip. Dit is wat je noemt een polder. Zou het gemaal aan het einde van de dijk uitvallen, dan stijgt het waterpeil rap en moeten de bijna vierhonderd bewoners hun biezen pakken.

Dat is ook wat het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht voor ogen staat. Gedeputeerde Staten stoppen met het verlagen van het waterpeil in Groot Mijdrecht Noord. Maandag spreken Provinciale Staten zich uit over het omstreden plan, met als dilemma ’mens of milieu’. De polder droog houden is volgens deskundigen slecht voor het milieu omdat er zout water onder de polder zit dat zich door bemaling buiten de polder verspreidt. Als de polder ontruimd is, zou hij kunnen dienen als waterberging.

De discussie over Groot Mijdrecht Noord speelt al vijftien jaar. Twee keer eerder besloot de provincie de polder droog te houden, maar nu tekent zich een meerderheid (PvdA, VVD en GroenLinks) af voor het ’vernatten’ van de polder. De stem van GroenLinks geeft de doorslag. Statenlid Bert Koopmanschap: „Het is heel pijnlijk om van je huis en bedrijf weg te moeten. Ik moet er zelf niet aan denken; afschuwelijk! Er is vijftien jaar lang gepolderd. De bewoners moeten zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen welke kant het opgaat. Dan kunnen ze de knop omzetten.”

De onzekere toekomst is nu al nadelig voor de verkoop van bedrijven en woningen. Een boerderij staat al twee jaar te koop. Niemand durft de gok te wagen. Van water in de polder is op dit moment niet meer te merken dan her en der wat plassen op weilanden, waarin ganzen een bad nemen. Koeien kun je in Groot Mijdrecht Noord het hele jaar in de wei laten staan, zegt melkveehouder Nico de Dood.

Hij is niet onder de indruk van de argumenten om het waterpeil niet meer te verlagen. „De provincie gebruikt drogredenen om ons hier weg te krijgen. Laat ons met rust. Wij blijven hier boeren. Niemand hoeft te denken dat we het hier slecht hebben.”

De familie De Dood boert al bijna honderd jaar op grond aan de Tweede Velddwarsweg. In de keuken dribbelt zoontje Danny van drie vrolijk rond. Koeien vindt hij prachtig, vertelt Nico trots. Maar het zal erom spannen of Danny zijn vader nog in Groot Mijdrecht Noord kan opvolgen.

De Dood heeft pas nog zijn koeienstallen met 155 plaatsen uitgebreid naar 275. „Zo’n investering doe je niet als je geen vertrouwen hebt in je bedrijf.”

Nico de Dood kan zich niet voorstellen dat hij de polder moet verlaten. „Nederland staat wereldwijd bekend om de strijd tegen het water. Dan zou het wel heel slechte reclame zijn om deze polder onder water te laten lopen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden