Onrust om motie vóór Nederlandse bril bij Europese integratie

Frans Timmermans denkt dat het voorstel van de SGP en ChristenUnie kan leiden tot onrust binnen Europa over de vraag in hoeverre Nederland aan zijn verplichtingen als EU-lid wil voldoen.Beeld anp

Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken, maakt zich zorgen over de positie van Nederland binnen de Europese Unie indien de Tweede Kamer volgende week een motie van de ChristenUnie en SGP aanneemt.

De motie, ingediend door fractieleiders Arie Slob en Kees van der Staaij, roept op om een 'Nederlandse bril' op te zetten bij beslissingen die (mogelijk) in strijd zijn met onze grondwet. Het voorstel moet een einde maken aan een pro-Europese motie uit 1980, destijds afkomstig van VVD, D66 en CDA. Hierin staat dat artikelen in de Nederlandse grondwet in geval van twijfel zó moeten worden uitgelegd dat het Europee integratieproces door kan gaan.

Volgens de CU en SGP zal de het parlement door deze oudere motie altijd voor méér Europa stemmen bij twijfel over de juiste interpretatie van de grondwet. Hier willen de partijen een einde aan maken. Daarbij kunnen zij waarschijnlijk rekenen op een meerderheid: ook VVD, PVV en SP steunen hun voorstel.

Timmermans denkt dat de motie binnen Europa twijfel zaait in hoeverre Nederland aan de verplichtingen als lid van de Europese Unie wil voldoen. In een brief aan de Tweede Kamer stelt hij bovendien dat de motie weinig zin heeft.

Het parlement hoeft volgens de minister sowieso niet in te stemmen met elk initiatief dat leidt tot verdere Europese integratie. In de grondwet staat dat Nederland zich alleen mag verbinden aan internationale afspraken - die tegen de grondwet in gaan - bij een tweederde meerheid in beide Kamers. Tussen 1953 en 2008 maakte het parlement hiervan slechts drie keer gebruik.

Grijs gebied
Wanneer Nederland zich aan internationale afspraken van de Europese Unie verbindt, moet nationale wetgeving worden opgesteld en goedgekeurd. Er kan echter onduidelijkheid bestaan over de vraag of zo'n wetsvoorstel niet in strijd is met de Nederlandse grondwet. In deze gevallen stemt het parlement door de motie uit 1980 vóór, indien de Europese integratie in gevaar zou komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden