Onrust om belasting op kabel, gas en stroom

AMSTERDAM - Kabel- en andere netten in de grond zijn onroerende zaken waarover belasting moet worden betaald. Met die uitspraak heeft de Hoge Raad voor grote onrust gezorgd bij bezitters van onder meer tv-kabelnetten, gasleidingen en stroomnetten. De vroegere nutsbedrijven hangen nu mogelijk miljoenen-aanslagen boven het hoofd.

De Hoge Raad, het hoogste rechtscollege van Nederland, heeft met zijn arrest de belastingdienst in het gelijk gesteld in een zaak tegen kabelmaatschappij UPC. De laatste kocht een paar jaar geleden een kabelnet in Leusden. Daarbij werd niet, zoals gebruikelijk, het hele kabelbedrijf overgenomen, maar werden slechts de fysieke kabels gekocht. Bij de overname van een bedrijf is geen overdrachtsbelasting verschuldigd. Maar omdat in Leusden alleen de kabels werden gekocht, claimde de belastingdienst 6 procent overdrachtsbelasting omdat die kabels een 'onroerende zaak' zouden zijn.

UPC bestreed die visie, maar de fiscus werd door de rechter in het gelijk gesteld. Twee jaar geleden kon UPC, dat in beroep was gegaan, echter hoop putten uit een uitspraak van advocaat-generaal P. Wattel. Deze belangrijkste adviseur van de Hoge Raad meende dat het vonnis van die rechter vernietigd moest worden. De adviezen van de advocaat-generaal worden vaak gevolgd, maar dit keer niet. Vorige week vrijdag oordeelde de Hoge Raad dat kabelnetten onroerende zaken vormen.

,,We hebben gewonnen, dus zijn we blíj verrast, maar toch ook écht verrast'', aldus een zegsman van de belastingdienst over de reden waarom hij ook na een kleine week nog geen inhoudelijk commentaar kan geven. Wel wijst hij erop dat er slechts een paar vergelijkbare zaken spelen. De uitspraak zal daardoor geen grote consequenties voor de overdrachtsbelasting hebben.

Dat kan echter wel gaan gelden voor de onroerendezaakbelasting (ozb) die gemeenten innen. Geschrokken kabelbedrijven laten hun juristen al uitpluizen of voor hun netten voortaan ozb moet worden betaald.

Dat laat ook het nutsbedrijf Nuon doen. Nuon bezit grote gas- en stroomnetten, evenals warmtenetten die de restwarmte van elektriciteitscentrales in onder meer Purmerend en Almere naar woonwijken brengt. Als over al die netten ozb moet worden betaald, kan het om grote bedragen gaan, geeft een woordvoerster toe.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil de uitspraak eerst goed bestuderen alvorens te kunnen zeggen of er ozb op die netten, net als die voor water en riolering, geheven kan of moet worden. ,,De ozb is gebaseerd op een waarde en het vaststellen daarvan zou overigens nog heel lastig kunnen worden'', vermoedt een VNG-zegsman.

De werkgeversvereniging VNO-NCW hoopt dat de netten onder een belastingvrijstelling kunnen vallen om zo het bedrijfsleven niet met miljarden aan extra kosten op te zadelen. Probleem is dat kabeldiensten en dergelijke tegenwoordig geen nutsvoorzieningen van de overheid meer zijn, maar door zuiver commerciële bedrijven worden geleverd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden