Onrust in Turkije: is premier ernstig ziek?

Erdogan zelf ontkent dat hij kanker heeft: Alleen Allah bepaalt wie wanneer doodgaat

Een televisiejournalist vroeg hem recht op de man af: "Heeft u kanker?" De Turkse premier Tayyip Erdogan zei, zonder een moment van aarzeling, nee. Maar de Turken nemen geen genoegen met het antwoord. Volgens sommige media heeft Erdogan niet lang meer te leven.

De geruchten over een eventuele dodelijke ziekte begonnen vlak nadat Erdogan in november wegens gezondheidsproblemen werd opgenomen in het ziekenhuis. Kort voor zijn ontslag werd bekend gemaakt dat hij aan zijn dikke darm was geopereerd.

Niets aan de hand, zo meldden Erdogans voorlichters eind november, de premier zou alweer opgeknapt zijn. Het gerucht liet de Turken echter niet los. Zeker niet, nadat bleek dat Erdogan - die sinds 2002 aan de macht is - een maand geleden opnieuw onder het mes moest.

Turkije is in rep en roer. De Turken menen dat Erdogan een ver gevorderd stadium van darmkanker heeft. Ook op internet en in sommige kranten doken berichten op over Erdogans ziekte.

Een krant citeerde op de voorpagina zelfs uit een uitgelekte e-mail van de private Amerikaanse inlichtingendienst Stratfor, die een rapport zou hebben uitgegeven waarin wordt bevestigd dat de premier aan darmkanker lijdt. Er werd in datzelfde krantenartikel zelfs gesuggereerd dat de premier nog maar twee jaar te leven heeft.

Maar volgens Erdogan is het alleen Allah die bepaalt wie wanneer doodgaat, zo zei hij tijdens een speech voor zijn AK-partij. En tegen de krant, die de duur van zijn resterende leven had genoemd, is hij een rechtszaak gestart. Hij eist een schadevergoeding omdat de krant geen juiste informatie zou hebben verstrekt.

Hoewel een ernstige ziekte stelselmatig wordt ontkend en de premier met fatalistisch jargon van zich afslaat, worden sceptici gevoed door een aantal belangrijke feiten: er wordt te geheimzinnig gedaan over de gezondheid van de man, hij is kort na de eerste operatie weer geopereerd en de premier maakt geen al te energieke indruk.

Er wordt zelfs al voorzichtig gespeculeerd over de vraag wat er met Turkije gebeurt als de man wegvalt. Het woord van Erdogan is immers wet bij zijn AK-partij, die al langer dan negen jaar de meerderheid heeft in het Turkse parlement. De grootste oppositiepartij haalt niet eens de helft van de stemmen van de regerende AK. Kan een sterke opvolger worden gevonden?

Niet iedereen is echter pessimistisch over de lichamelijke gesteldheid van de premier.

Zo schrijft Asli Aydintasbas, een bekende Turkse columniste, dat er waarschijnlijk niets aan de hand is met Erdogan. 'Want', meent zij, 'parlementariërs en belangrijke zakenmannen zouden anders reageren als ze wisten dat Erdogan niet lang meer te leven heeft. De AK-partij is te rustig, de zakenwereld is niet nerveus. Waarschijnlijk verkeert de premier in goede gezondheid'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden