Onrust in Libië en Venezuela stuwt olieprijs

In de zomer van 2018 publiceerde een Libisch oliebedrijf deze foto van een tank die in brand zou zijn gestoken bij de rivaliteiten tussen twee burgerbewegingen. Beeld Reuters

Producenten van Amerikaanse schalieolie profiteren van de stijgende olieprijzen. Dat is tegen het zere been van Rusland.

Langzaam, maar zeer gestaag, zijn de olieprijzen bezig aan een flinke opmars. Gisteren werd opnieuw het hoogste niveau van het jaar verbroken, en ten opzichte van eind vorig jaar zijn de prijzen al met een slordige 40 procent gestegen. Onzekerheid over de aanvoer van olie uit landen als Libië en Venezuela leidt tot vrees voor krapte op de oliemarkt.

Kostte een vat Brent-olie eind december nog iets meer dan 50 dollar, inmiddels is dat gestegen tot ruim 70 dollar per vat. Daarmee is de olie weer even duur als in november vorig jaar, maar nog altijd ruim onder het hoogste niveau van vorig jaar. Begin oktober kostte een vat olie nog meer dan 85 dollar.

Productiebeperkingen

Analisten wijzen op de steeds zwaardere gevechten in olie-producent Libië. De burgeroorlog die het land al jaren teistert is de laatste tijd opgelaaid, en inmiddels staat de generaal Khalifa Haftar op het punt om de hoofdstad Tripoli te bestormen. Hoewel de olieproductie van Libië de afgelopen maanden juist flink is toegenomen, bestaat de vrees dat een langdurig gevecht zijn weerslag zal hebben op de export van het land.

Libië produceerde vorige maand ruim 1 miljoen vaten olie per dag. Dat is ten opzichte van de totale wereldwijde olieconsumptie – om en nabij de 100 miljoen vaten per dag – niet enorm veel, maar de ervaring leert dat er maar kleine verschuivingen in vraag en aanbod nodig zijn om de prijs flink te laten bewegen. Bovendien kampt de grote olieproducent Venezuela al langer met productiebeperkingen.

Daar staat tegenover dat de stijgende olieprijs er juist voor zorgt dat nieuwe aanbieders zich aandienen. Vooral producenten van Amerikaanse schalieolie breiden het aantal productieplatformen fors uit nu de prijs zo aantrekkelijk is dat zij makkelijk uit de kosten kunnen komen. De extra productie vanuit de Verenigde Staten tempert daardoor de prijsstijging weer.

Afsnoepen

Uiteindelijk wordt het totale aanbod van olie vooral bepaald door de landen die zijn aangesloten bij oliekartel Opec en door Rusland, die de laatste tijd gezamenlijke productiebesluiten overeenkomen. Zo werd in januari besloten de productie met ruim 1 miljoen vaten per dag te beperken, om zo een einde te maken aan de glijvlucht van de olieprijs sinds oktober.

In juni vinden er nieuwe besprekingen plaats tussen de Opec en Rusland, en de signalen die nu al gegeven worden zijn wisselend. Waar Rusland sterk hint op uitbreiding van de productie, houdt Saudi-Arabië namens de Opec de kaarten tegen de borst. Vooral Rusland ziet met lede ogen aan dat Amerikaanse olieproducenten profiteren van de hogere olieprijzen door het afsnoepen van marktaandeel, terwijl Saudi-Arabië doorgaans meer gebaat is bij hogere prijzen. 

Lees ook:

Bloedige strijd rond Tripoli, inwoners hamsteren voedsel en water

Generaal Haftar, een oud-beschermeling van de CIA, probeert de Libische hoofdstad te veroveren. Hij werpt zich op als islamistenvreter

Libië staat aan de rand van een burgeroorlog

In Libië dreigt een chaotische burgeroorlog. De strijders van milities die onder het commando staan van generaal Khalifa Haftar van het Libische Nationale Leger (LNA) rukken op naar de hoofdstad Tripoli.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden