Onrust in Indonesië

Al geruime tijd rommelt het aan de boorden van het Indonesische rijk en het lijkt er niet erg op dat de heersers in Jakarta zich daar veel aan gelegen laten liggen. Onmacht zal daarbij een rol spelen, maar ook gebrek aan aandacht. De afgelopen maanden hield 'Jakarta' zich bezig met de uitslagen van de parlementsverkiezingen van juni en nu is de aandacht vooral gericht op de komende 'aanwijzing' van een nieuwe president, hetgeen in november moet gebeuren.

Intussen gaan de onlusten in de uithoeken van Indonesië door: Oost-Timor, Atjeh, de Molukken, Zuid-Sulawesi en Irian Jaya (het voormalige Nederlands Nieuw Guinea). Gebieden waar in meer of mindere mate afscheidingsbewegingen actief zijn, hoewel de huidige onlusten op het Molukse eiland Ambon daarmee weinig van doen lijken te hebben. In feite past Oost-Timor niet in dit rijtje omdat het niet tot het Nederlandse koloniale rijk behoorde en pas in 1975 door Indonesische troepen werd veroverd en een jaar later geannexeerd. Een annexatie die nooit door de Verenigde Naties is goedgekeurd en een annexatie die bij het referendum van 30 augustus ook ongedaan gemaakt kan worden als de Oost-Timorezen in meerderheid voor de onafhankelijkheid kiezen.

Maar de aankondiging van dat referendum, in januari van dit jaar, zorgde wel voor een stimulans voor afscheidingsbewegingen in die gebieden die wel tot het Nederlandse koloniale rijk behoorden en die nu onder de Indonesische soevereiniteit vallen. Volkenrechtelijk gezien echter hebben deze afscheidingsbewegingen het gelijk niet aan hun kant en zullen dat van de VN ook niet krijgen. Iets anders is of deze gebieden via onderhandelingen met de regering in Jakarta een zekere autonomie binnen het Indonesische staatsbestel kunnen verwerven, een idee dat volgens het Handvest van de VN wel tot de mogelijkheden behoort.

Jakarta, en zeker de strijdkrachten, willen daar niets van weten en aangezien het leger een stem heeft in de aanwijzing van de president, gaat de oorlog in Atjeh, waar de opstand het meest gewelddadig is, gewoon door. Hier, net als op Ambon, wreekt het zich dat 'Jakarta' vooral bezig is met de komende machtswisseling, om niet te zeggen machtsstrijd, en onvoldoende aandacht besteedt aan het tumult in de buitengewesten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden