Tafeltennis

Onrust in het hoofd is Bogie’s grootste tegenstander bij het tafeltennis

Roel Bogie. Beeld elsbeth parmentier
Roel Bogie.Beeld elsbeth parmentier

Dat hij ‘goede handjes’ heeft, daar is iedereen binnen de Nederlandse tafeltenniswereld wel van overtuigd. Maar er zijn ook twijfels. Beschikt de net 16-jarige Roel Bogie over de mentale vaardigheden om zijn talent tot volle bloei te laten komen? Een vraag die de Nijmegenaar de komende tijd zelf zal moeten beantwoorden.

Fred Buddenberg

Op de eerste dag van de nationale kampioenschappen in Zwolle toont Bogie zaterdag zijn twee gedaanten. In de openingsronde slaat hij met speels gemak Arnoud Meijer van de tafel. Die lijn trekt hij door tegen Jamshid Sedigh. Bogie leidt met 2-1 in games en met 7-2 in de vierde game. Hij lijkt op weg naar zijn eerste kwartfinale tijdens de NK.

Maar dan gaat het mis. Gelegenheidscoach Theo Rieken ziet dat Bogie ‘rechtop gaat staan’. Hij maakt in de vierde game geen punt meer en de nederlaag is onvermijdelijk. Hij reageert zijn woede en frustratie af op zijn batje. Rieken krijgt een hand, wordt bedankt voor de bewezen diensten en met de mededeling ‘Ik stop met tafeltennis’ verlaat Bogie het Land­stede Sportcentrum.

Loos dreigement

Rieken verwacht niet dat Bogie zijn ‘dreigement’ waar zal maken. De 75-jarige Nijmegenaar, in het verleden coach van onder anderen Trinko Keen en Emily Noor, kreeg in december ook al een twijfelende stadgenoot aan de lijn: “Hij zei dat hij de motivatie miste om door te gaan. Na twee dagen kwam hij daarop terug. Hij wilde toch kijken hoe ver hij met zijn talent kon komen.”

“Als je lange tijd slecht speelt en niks wint, ga je je afvragen waarvoor je het doet”, zegt Bogie voor de dramatisch verlopen partij tegen Sedigh. Ook de weinig ideale trainingsomstandigheden in Nederland wijst hij aan als oorzaak van zijn motivatiedip. Een triomf vorige maand op een jeugdtoernooi in Zweden gaf hem een boost. “Dat was goed voor mijn zelfvertrouwen.”

Rieken herkent het talent van Bogie, maar kent ook de omstandigheden waaronder hij traint. Na het vertrek van een aantal spelers naar het buitenland en de dichtgedraaide geldkraan van NOC-NSF heeft hij op Papendal weinig meer te zoeken. De jongens mogen niet eens de zaal in als er geen meisjes trainen. Die worden nog wel financieel ondersteund.

Hoe ver het talent van Bogie zal reiken is volgens Rieken moeilijk te voorspellen. Hij had eind vorig jaar krantenknipsels voor zijn pupil, met verhalen over Sjinkie Knegt, Sven Kramer en Marianne Vos, die in hun beginjaren ook lastige tijden kenden. “Hij heeft zeker het talent, hij stijgt ver boven de hele jeugdselectie uit. Maar alleen talent is niet voldoende.”

Realistisch blijven

Om zich verder te ontwikkelen moet ook Bogie straks zijn heil over de grens zoeken. “Hier komt hij niet verder”, erkent Rieken. “Als hij zijn havo-diploma heeft, mag hij van zijn ouders naar het buitenland.” Zelf zegt Bogie het nog niet te weten. “We hebben het daar nog niet erg over gehad.” Natuurlijk hoopt hij op een mooie internationale carrière. “Maar je moet wel realistisch zijn.”

Komend seizoen verruilt Bogie het Zoetermeerse Taverzo, waar hij drie jaar geleden als jongste speler ooit in de eredivisie debuteerde, voor Smash’70. In Hattem wordt hij ploeggenoot van de broers Boris en Martijn de Vries, met wie hij nu al drie dagen in de week traint. Tevens gaat Boris hem coachen. Hij was er vorige maand bij toen Bogie het jeugdtoernooi in Zweden won.

Rieken erkent dat de onrust in het hoofd van Bogie zijn grootste tegenstander is. Het beheersen van emoties is volgens de coach een leerproces, waarin Bogie stappen maakt. “Het gaat beter”, zegt Rieken, woorden die worden bevestigd door de speler in kwestie. Vier uur later laat Bogie echter zien dat hij nog een lange weg te gaan heeft.

Tweede nationale titel voor li jie

Li Jie is voor de tweede keer Nederlands kampioene geworden. In de finale was de winnares van de Europese Top 16 in zes games te sterk voor Yana Timina: 11-7, 5-11, 11-6, 11-7, 9-11 en 11-6.

Tot aan de finale had Jie, die vandaag 33 jaar wordt, geen game afgestaan. Voor Timina, de zus van bondscoach Elena, was het de derde keer dat ze in de eindstrijd verloor. Jie, eerder kampioen in 2015, volgde Britt Eerland op, die zich met een schouderblessure had afgemeld.

Eerland doet dinsdag wel mee in de EK-kwalificatiewedstrijd in Schiedam tegen Griekenland. Bij de mannen werd Rajko Gommers voor de eerste keer Nederlands kampioen. Hij versloeg in de finale titelverdediger Laurens Tromer met 4-3 (7-11, 11-6, 5-11, 11-5, 7-11, 11-7 en 11-7).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden