Onrust in Bagdad: 'sjieiten moeten niet in de val van Al Kaida trappen'

Wraakacties na de aanslag op een sjiitisch heiligdom in Samarra hebben in Irak aan zeker 200 mensen het leven gekost. Bagdad lijkt ondanks een uitgaansverbod in handen van gewapende mannen. Burgers wachten angstig af.

Van onze redactie buitenland

„Ik ben een sjiiet die in een soennitische wijk woont”, zegt een apotheker uit Bagdad die liever anoniem blijft: „De mensen kennen mij, maar ik ben bang voor de terroristen. Hopelijk brengt het uitgaansverbod rust.”

In alle wijken van de stad is het nieuws over de aanslag van woensdag op de voor sjiieten heilige Askari-moskee ingeslagen als een bom. Sindsdien houden gewapende mannen huis in de hoofdstad. Ze ontvoeren soennieten die oorspronkelijk uit Samarra komen of schieten mensen dood. Zo werd imam Khalil Salama (42) woensdag na het middaggebed in zijn moskee Rasjidi in koelen bloede neergeschoten, alleen omdat hij soenniet is. „Hij heeft het mausoleum toch niet verwoest?”, klaagt een familielid in het mortuarium van Bagdad.

In de wijk Al Sjadida zijn een deegwarenfabriek en een villa in vlammen opgegaan, alleen omdat de eigenaar uit Samarra afkomstig is. Die is met zijn familie gevlucht. „Velen kunnen zich niet meer inhouden”, verzucht de soennitische ingenieur Jasser al Ghazi. „Zij die nu moskeeën aanvallen zijn ongeletterden die een fout met een fout bestrijden. Ik hoop dat de situatie kalmeert nu soennitische en sjiitische leiders tot rust hebben opgeroepen.” Zijn Koerdische buurman vult aan: „De sjiieten moeten het wijst zijn en niet in de val trappen die de aanhangers van Saddam en Al Kaida hebben gezet”.

„Als dit zo doorgaat, moeten we binnenkort met een wapen naast ons slapen”, becommentarieert een van de zeldzame wandelaars in het anders zo drukke centrum. In buitenwijken waar vooral sjiieten of soennieten wonen, is het deze middag nog het drukst. Hier durven mensen wel voor het vrijdaggebed naar de lokale moskee te lopen.

Verkeersagent Ahmed Mohyie staat terneergeslagen op zijn post op het Tahrirplein. „Hoe kan er een burgeroorlog ontstaan?”, vraagt hij. „Dan moeten echtgenoten elkaar bestrijden. Ik ben een sjiiet en mijn vrouw is soenniet.” Maar in zoverre is de opzet van Al Kaida om een binnenlandse oorlog te ontketenen nog niet geslaagd. In Sadr City, de thuisbasis van de radicale sjiitische leider Moktada al-Sadr verzamelen zich 20000 mensen om vóór eenheid tussen te twee groepen te pleiten. „Ik ben niet bang voor een burgeroorlog”, zegt leraar Ahmed Karim vol zelfvertrouwen. „Alle families en stammen zijn zó gemengd.”

Chirurg Jasmin is daar niet zo zeker van. „Woensdag waren we doodsbang. Mensen gingen naar buiten om moskeeën te beschermen, maar er werden ook overal mensen doodgeschoten. Mannen met granaatwerpers, ik denk aanhangers van Moktada al-Sadr, renden over straat en haalden bewoners uit hun huizen. We hebben al zoveel meegemaakt”, verzucht zij: „Het wordt er niet eenvoudiger op.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden