Onrust en tevredenheid markeren protestdag studenten

( ANP) Beeld ANP
( ANP)Beeld ANP

Politie en Mobiele Eenheid werden na afloop van de studentenmanifestatie in het centrum van Den Haag bekogeld met flesjes, fruit, eieren en vuurwerk. Daarbij werden 25 mensen aangehouden. Ondanks de onrust, zijn de bonden tevreden over het studentenprotest vrijdag op het Malieveld.

Een paar honderd studenten liep na afloop van het georganiseerde protest op het Malieveld naar het Binnenhof. De studenten waren tijdens de manifestatie met flyers opgeroepen om naar het ministerie van Onderwijs te komen. Op de flyers zou onder meer staan dat het 'niet genoeg is om in een park naar een handjevol sprekers te luisteren'. "We moeten de straat op om terug te eisen wat van ons is."

Radicalen
Volgens de politie werden de ongeregeldheden na het studentenprotest op het Malieveld voor een deel veroorzaakt door personen uit radicale groeperingen waartegen de Haagse driehoek extra maatregelen had genomen. Een deel van de aangehouden jongeren maakt deel uit van de radicale groeperingen, aldus de politie.

De mobiele eenheid moest er aan te pas komen om de studenten van het Plein te krijgen. In totaal werden bij de ongeregeldheden op het Plein en bij het ministerie van Onderwijs 25 verdachten aangehouden. Zij zijn aangehouden op verdenking van mishandeling, openlijke geweldpleging en het niet voldoen aan bevel of vordering.

Studentenbonden
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) nemen afstand van de onrust in Den Haag na afloop van de door hen georganiseerde studentenmanifestatie.

„De demonstratie verliep verder fantastisch. Er is niets misgegaan op de manifestatie”, aldus voorzitter Sander Breure van de LSVb. Hij liet weten geen idee te hebben wat voor relschoppers het zijn geweest. Volgens voorzitter Guy Hendricks van het ISO gaf de politie hun complimenten over de organisatie van de veiligheid op het Malieveld. De studentenorganisaties waren verantwoordelijk voor wat er op het Malieveld gebeurde; de politie hield zich bezig met de omgeving.

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag sprak vrijdagavond zijn waardering uit voor de inspanningen van het organiserende comité.„Mede door hun inzet is de manifestatie op het Malieveld goed verlopen”, stelt Van Aartsen. „Op de ongeregeldheden die na afloop in de binnenstad ontstonden, waren we goed voorbereid. Daar heb je nu eenmaal de ME voor.”

Rutte
Premier Mark Rutte zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat hij „respectvol" kennis neemt van de demonstraties. Tegelijkertijd zei hij dat dat het kabinet vastbesloten is om de overheidsfinanciën op orde te brengen en de kwaliteit van het hoger onderwijs te verbeteren. Daarvoor zijn bezuinigingen noodzakelijk. „Ik wil niet de indruk wekken dat de plannen dramatisch zullen veranderen”, zei Rutte vrijdag.

In navolging van staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) zei Rutte dat het doel is om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. Daarbij wordt ook een bijdrage van studenten gevraagd. Zo worden langstudeerders voortaan geconfronteerd met een fors hoger collegegeld.

Universiteiten en hogescholen moeten verder doelmatiger omgaan met het geld dat zij krijgen. Ook moeten zij hun eigen vermogen aanspreken om tekorten te kunnen opvangen. Volgens de premier zitten de universiteiten en hogescholen op een 'berg geld'.

Protesten
Volgens de organisatie van de demonstratie kwamen er meer dan vijftienduizend studenten naar het Malieveld om te protesteren tegen de kabinetsbezuinigingen. Nog eens dertienduizend studenten voerden een digitaal protest via pixelprotest.org.

Professoren uit het hele land liepen vrijdag in Den Haag mee in een protestmars tegen de kabinetsbezuinigingen, die op het Plein begon. Aan dat zogenoemde cortège deden honderden hoogleraren in toga mee. De stoet hoogleraren liep naar het Spui, waar ze onder luid applaus van het aanwezig publiek een zaal binnengingen om een bijzondere academische zitting bij te wonen. Volgens de vereniging van universiteiten VSNU waren daar meer dan duizend professoren bij aanwezig.

Toespraken
Op het Malieveld spraken onder meer D66-fractieleider Alexander Pechtold en voorzitter Guy Hendricks van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Ook SP-leider Emile Roemer mocht onverwacht zijn zegje doen.

In zijn toespraak stak D66-fractieleider Alexander Pechtold de studenten een hart onder de riem. „Rutte, Verhagen en ik zijn langstudeerders. Ich bin ein langstudeerder!” Voorzitter Guy Hendricks van het Interstedelijk Studenten Overleg noemde het protest een noodkreet. „Dit is niet links, niet rechts, maar alle studenten zijn tegen.”

In Trouw betuigt ex-minister van onderwijs Jo Ritzen vrijdag zijn steun aan de demonstratie.

De protesten op Twitter: #Malieveld, #kenniscrisis , #studentenprotest

( ANP) Beeld
( ANP)
( ANP) Beeld ANP
( ANP)Beeld ANP
( ANP) Beeld ANP
( ANP)Beeld ANP
null Beeld
2011-01-21 DEN HAAG - Duizenden studenten protesteren vrijdag op het Malieveld in Den Haag tegen de kabinetsbezuinigingen op hoger onderwijs. ANP ROBIN UTRECHT ( ANP) Beeld ANP
2011-01-21 DEN HAAG - Duizenden studenten protesteren vrijdag op het Malieveld in Den Haag tegen de kabinetsbezuinigingen op hoger onderwijs. ANP ROBIN UTRECHT ( ANP)Beeld ANP
( ANP) Beeld ANP
( ANP)Beeld ANP
( ANP) Beeld ANP
( ANP)Beeld ANP
( ANP) Beeld ANP
( ANP)Beeld ANP
( ANP) Beeld ANP
( ANP)Beeld ANP
( ANP) Beeld ANP
( ANP)Beeld ANP
( ANP) Beeld ANP
( ANP)Beeld ANP
2011-01-21 DEN HAAG - De ME voert vrijdag een charge uit op het Binnenhof. De grote studentendemonstratie kende vrijdag een onrustig einde. Nadat om vier uur de vreedzaam verlopen manifestatie op het Malieveld was afgelopen, trok een groep relschoppers en studenten naar het ministerie van Onderwijs dat naast het centraal station in Den Haag staat. De groep botste daar met de ME die de relschoppers opving en zelfs een charge uitvoerde. ANP ROBIN UTRECHT ( ANP) Beeld ANP
2011-01-21 DEN HAAG - De ME voert vrijdag een charge uit op het Binnenhof. De grote studentendemonstratie kende vrijdag een onrustig einde. Nadat om vier uur de vreedzaam verlopen manifestatie op het Malieveld was afgelopen, trok een groep relschoppers en studenten naar het ministerie van Onderwijs dat naast het centraal station in Den Haag staat. De groep botste daar met de ME die de relschoppers opving en zelfs een charge uitvoerde. ANP ROBIN UTRECHT ( ANP)Beeld ANP
( ANP) Beeld
( ANP)
( ANP) Beeld ANP
( ANP)Beeld ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden