Onrust bij leraren over loonverschil

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Het tekort aan leraren in vakken als wiskunde en Nederlands, leidt tot ongelijkheid tussen docenten. Steeds meer scholen gaan leraren die 'tekortvakken' geven een hoger salaris betalen dan collega's van vakken waarvoor genoeg docenten zijn.

Rob Pietersen

Dat stelt Peter Althuizen, voorzitter van vakbond Leraren in Actie. De ongelijkheid in beloning en de onvrede daarover op scholen zullen alleen maar toenemen door de nieuwe cao voor docenten in het voortgezet onderwijs.

Scholen zullen nog meer gaan betalen om leraren voor vakken als wis- en natuurkunde binnen te krijgen. Althuizen: "Dat kun je marktwerking noemen. Maar ook oneerlijk ten opzicht van die aardrijkskundeleraar die al twintig jaar ervaring heeft en die nieuwkomers in het vak wegwijs moet maken."

Verwijt overheid
De Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren (NVvW) erkent dat wiskundeleraren nu in een goede onderhandelingspositie zitten, zegt voorzitter Marian Kollenveld. Ze kan zich de scheve gezichten wel voorstellen. Maar het geeft volgens haar geen pas de jonge, ambitieuze wiskundedocent erop aan te kijken.

"Ik werk sinds 1976 in het onderwijs. Toen werden we prima betaald. Door allerlei maatregelen zijn we achterop geraakt en worden docenten onderbetaald. Dat is het probleem. Dat mag je de overheid verwijten, maar dus niet die ene jonge docent die het toevallig wat beter voor elkaar heeft en wel fatsoenlijk wordt betaald."

Harde cijfers over hoeveel scholen docenten werven door ze een hoger salaris te bieden, zijn er niet. Ook de VO-raad, de koepel van schoolbesturen, heeft die niet. "Het zal zeker gebeuren", zegt een woordvoerster. "Scholen hebben tekorten, dus het kan best zijn dat ze op deze manier proberen gaten te vullen."

Nieuwe cao
De Algemene Onderwijsbond (AOb) stelt dat alle docenten per sector onder dezelfde cao vallen en die voorziet niet in extra inkomsten voor docenten die een vak geven waarnaar erg veel vraag is. "Je kunt docenten voor vakken waarin schaarste heerst dus niet meer betalen terwijl ze dezelfde achtergrond hebben als anderen", zegt een woordvoerder.

Maar volgens Althuizen is dat een heel formeel antwoord en een geval van de kop in het zand steken: "Dit is onderwerp van gesprek bij alle koffieautomaten van alle scholen. Iedereen weet dat de leraar aardrijkskunde minder verdient dan zijn even oude, net zo ervaren collega van wiskunde." Dat geeft scheve gezichten, zegt hij. Geen wonder dus dat veel schooldirecteuren vaak niet zo open zijn over die salarisverschillen.

De nieuwe cao voor het voortgezet onderwijs maakt de weg vrij voor schooldirecteuren om hierin nog verder te gaan, zegt Althuizen. Sinds dit jaar hadden alle hoogopgeleide leraren voor alle vakken voortaan recht op een hogere salarisschaal, maar dat recht wordt in de nieuwe cao meteen weer afgeschaft.

Volgens de VO-raad hebben scholen door de nieuwe cao inderdaad meer ruimte om personeelsbeleid te voeren. Doordat hoogopgeleide docenten standaard in de hoge salarisschaal terechtkwamen, hadden scholen weinig mogelijkheden om te kijken naar individuele kwaliteiten van een docent, zegt de woordvoerster.

"Nu kunnen ze meer kijken: hoe goed is iemand, maar ook: aan welke vakken hebben we behoefte?" Dat betekent ook dat ze kunnen 'inspelen op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden